Türk Mermer makineleri imalat sektörü, yarattığı katma değer, teknoloji üretimini zorunlu kılması, geniş bir yan sanayi ağı oluşturması, yatırım maliyetlerini düşürmesi, nitelikli personele yönelik istihdam alanı oluşturması, Türk Mermer sektörünün dışa bağımlılığı ve dış ticaret açığını azaltmasının yanı sıra pek çok sektöre girdi sağlaması ile tetikleyici güce sahip lokomotif bir sektördür.
Ülkemizin sektörel baz da ve sanayi gelişme sürecinde, Türk Mermer makineleri imalat sektörü Mermer imalat sanayi içerisindeki önemi giderek artmaktadır.
Gelişmiş ülkelerin ihracatları incelendiğinde makine ve aksamları sektörünün ihracat payının yüzde 20’lerde olduğu görülmektedir.
Türkiye’de Mermer Makinaları imalat sanayi sektörünün temelleri, özel sektörün sermaye birikimi ile atılmıştır ve Mermer Makinaları üretecek tesisler kurulmuştur.
Türk Mermer Makinaları imalat sanayi, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’nin sanayileşmesinin de itici gücüdür ve gelecekte de Türk Mermer sektörünün gelişiminin temel taşı olacağı aşikârdır.
Türkiye’deki belli kriterlere sahip makinaları kayıt altına alacak ve ruhsatlandıracak bir makine tescil sistemi oluşturulması gerekmektedir.
Yatırım malı niteliğindeki Mermer Makinaları imalat sanayi sektör ürünlerine uygulanan yüzde 18 KDV’nin haksız rekabete yol açtığı için KOBİ niteliğindeki işletmelerin önemli bir bölümünün Türk Mermer makine alımlarını, teşvik belgesi ve leasing kullanmakla birlikte, KDV oranlarının Mermer Makinaları imalat sanayi sektörün tüm alt mal gruplarında yüzde 8’e indirilmesini önermekteyim.
Uzak pazarlarda, Amerika ve Uzakdoğu gibi, KOBİ ölçeğinde imalatçıların tek başlarına kendilerine pazar aramaları veya pazardan pay almalarının çok zor olmasına rağmen Türk Mermer makine imalatçısı KOBİ’ler arasında, çok görülmeyen işbirliği çalışmaları yapmaları zorunludur
Mermer Makinaları imalat sanayi sektörü dünyada kültürel farklılığı çok fazla olan pazarlarda sadece firmaların çalışmaları yeterli olmayacak. Nasıl Türk Mermer sektörününe birlik destekleri ticari ataşeliklerin profesyonel desteği ile veriliyorsa bir bütün dahilinde Türk Mermer Makinaları imalat sanayi sektörüde desteklenmeli ve birlikde hareket edilmeli.
Bu destek firmaların tek başına yapacağı girişimlerin ve kaynaklarının boşa gitmemesi için kesinlikle gerekli. Tüm bunlar orta ve uzun vadede getirisi olacak çalışmalardır.
Türk Doğaltaş Üretici KOBİ’leri kredi çekerken Türk Mermer Makinalarını taşınırını teminat olarak gösterebilmelidir. Bu kapsamda yeni bir sicil ve ruhsat sistemi oluşturulmalı.
Düş kırıklığı: Umulan ya da beklenilen bir şeyin gerçekleşmemesi sonucu oluşan durum, hayal kırıklıklarımız …. Hep üvey evlat ; Türk Mermer Makine imalatçıları,,,,,,,,,
Mermer makına imalatçıları için bu yıl Fuar İzmir’de bazı düzenlemeler de yapıldı. Sektörden gelen yer tahsis taleplerini karşılamak için Fuar İzmir’in açık alanlarında yeni sergileme alanları oluşturuldu, firmaların yerleşim planları ziyaretçilerin daha rahat dolaşacağı şekilde düzenlendi. Açık alanda yer alan mermer işleme makinelerinin olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için alanın üzeri kapatılırken Fuar İzmir’in fuar meydanı da yeni kapalı alan tahsisi yapılmadı.Ama gel gör ki eski tas eski hamam.Yine üvey evlat ; Türk Mermer Makine imalatçıları,,,,,,,,,
Her daim kayrılan bir mermer ve doğaltaş sektör üyeleri mevcutsa ve bir de kardeşiniz olan Türk Mermer Makinaları imalatçıları da var. Mermer firmaları göze batmazken Türk Mermer Makine imalatçıları gözünüzün üzerinde kaşınızın olması dahi yetiyor.Kapalı alanlar hayaldi hayal olarak kalacak.,
Devlete ve Mermer imalat sektörüne katmadeğer, millete hizmet üreten, sabahtan akşama kadar çalışıp geceleri yorgun düşmüş bünyesini bir nebze olsun dinlendirip ertesi gün tekrar çalışmak zorunda olan Türk Mermer Makine imalatçıları üvey kardeş muamelesi görüyor.
Unutulmamalı ki, ülkemizin ve mermer sektörümüzün en büyük gücü, her türlü olumsuzluğa karşın, halâ ayakta kalmak için uğraşan Mermer Makinaları imalat sanayi üretim potansiyelimizdir.
Her koşulda üretmeye devam etmek, üretimi ve üretenleri desteklemek temel amacımız olmalıdır.
Sektörü yönetenlerin, birliklerin, birlik başkanlarının, özellikle bu dönemde dışlayıcı değil, sektörünün tüm bileşenlerini sürece katarak, bilimsel önlemlerle bu krizi yönetmeleri gerekmektedir.
Hep birlikte, sağlıklı ve daha güzel günlere…”