Mermer İhracatındaki yavaşlamaların esas kaynağı boş konteyner sıkıntısı –saniyelik değişen fahiş navlun fiyatları ve ülkemize uygulanan gizli ambargolardır.
Mermer ve doğal taş ihracatımızdaki gizli ambargolar ve konteyner bulunamaması sıkıntısı yüzünden birçok mermer üreticisi ve ihracatçısı firmalarımız kapasiteleri düşürmüş hatta birçok işletme üretim bölümlerini kapatmıştır.
Türkiye ekonomisini sıkıntıya sokan ve Mermer ihracatımıza sekte vuran “konteyner krizi” Çin’in dünya dengelerini olumsuz etkilemesinden de kaynaklanıyor. Çin ile Avrupa ve Amerika arasındaki konteyner taşıma ücretlerinin bir yıl içinde 4 kat artması herkesi sıkıntıya sokmuş.
Başka ülkelere ihracat yapmak isteyen mermer üreticileri, navlun maliyetlerinde döviz bazında yüzde 400’lere varan oranda artışlar nedeniyle zor durumdadırlar. Firmalarımız yükleyecekleri ürünler için boş konteyner bulamıyor. Bırakın boş konteyner bulunmamasını ! en önemlisi ise rezervasyon dahi yapılamıyor , kayıt sıkıntısı yaşanıyor. Mermerciler tarafından hazır edilen ürünler gemilere yüklenemiyor.
Alınan siparişler stoklarda bekletilmekte ,aynı zamanda stok maliyetleri artmakta ve stok üretmek yerine üretimi yavaşlatmak veya bırakmak daha doğru bir yaklaşım haline gelmektedir.
Mermer depoları-stok sahaları doldu, taştı…… Müşteriler başka pazarlara yönlendi ve mermerciler müşteri kaybını yaşıyor.
“ Üretiyoruz ama gönderemiyoruz!”
Konteyner olmaması , pahalı navlun fiyatları ve ülkemize uygulanan Gizli Ambargo sorunları ile karşı karşıya kalan Mermer üretici ve ihracatçı firmalarımız devletimizden ve bizleri temsil eden birliklerimizden kamu kurum ve kuruluşlarımızdan çareler beklemektedir.
İvedilikle yapılması gerekenler ;
- Devlet destekli yeni konteyner hatlarının açılması
- Boş konteynerlerin geri getirilmesi ve Boş konteyner taşımacılığına devlet desteği verilmesi
- Boş konteyner sahalarının ve depolarının açılması yapılandırılması
- Yeni bölgesel gümrüklü sahalarının ve depoların açılması
Üretiyoruz ama gönderemiyoruz ve bu durum mermer üreticilerinin ve ihracatçısının boyunu aşıyor. Böyle devam eder ise sektör olarak ihracatımızı, üretimimizi ,istihdamımızı ve özellikle yatırımlarımızı etkileyecek. Bu krizler hat safhada ve geçen her gün daha da artıyor ve şiddetleniyor.
Sağlıkla kalın..