Doğal taş sektörü ihracatta yıllardır süren kötü gidişe bu yıl dur diyecekTurkuaz Gazetesi

09.12.2024 - 10:34
Murat Demircan

Murat Demircan Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Başkanı

Murat Demircan

Doğal taş sektörü ihracatta yıllardır süren kötü gidişe bu yıl dur diyecek

Türk doğal taş sektörü son yıllarda ihracatta kan kaybediyordu. Sektör 2013 yılında gerçekleştirdiği 2 milyar 222 milyon dolarlık ihracat rakamına 7 yıldır ulaşamıyor.

Doğal taş sektörü ihracatta yıllardır süren kötü gidişe bu yıl dur diyecek
Son Güncelleme :

31 Mayıs 2021 - 10:15

2020 yılı sonunda ihracat pandeminin de etkisiyle 1,7 milyar dolara kadar geriledi.

Covit-19 virüsünün, ilk olarak Türk doğal taş sektörünün ihracatında açık ara birinci ülke olan Çin’de ortaya çıkması sektörün pandemiyi diğer sektörlerden 3 ay önce hissetmesine ve beraberinde daha fazla etkilenmesine yol açtı.

Çin’e yapılan doğal taş ihracatımız geçtiğimiz yıllarda 1 milyar dolar sınırına kadar gelmişken, 2020 yılı sonunda 540 milyon dolara kadar geriledi.

2021 yılının ilk dört aylık döneminde Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 arttırarak 620 milyon dolara ulaştı. Çin’e yaptığımız ihracatta yüzde 41’lik artışla 196,5 milyon dolara yükseldi.

Doğal taş sektörü 2021 yılı sonunda 2013 yılındaki 2 milyar 222 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşabilir mi bilinmez ama 2 milyar doları geçebileceğinin ve kötü gidişe dur diyeceğinin güçlü sinyallerini veriyor.

Geçen yazılarımızda dile getirdiğimiz hammadde fiyatlarındaki yükseliş, konteyner bulmada yaşanan zorluklar ve navlun fiyatlarındaki astronomik artışa karşın Türk doğal taş sektörünün yakaladığı ihracat rakamları her türlü takdiri hak ediyor.

Doğal taş ihracatçıları, İzmir’de 25-28 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan dünyanın en büyük iki mermer fuarından biri olan İzmir Marble Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nı adeta bir bayramı bekler gibi bekliyor ve fuara hazırlanıyor.

Sektörde tatlı bir telaş var. İki yıldır fuarlara katılamayan, yurtdışı temasları sınırlı kalan sektörün dünya genelinde aşılamada mesafe kat edilmesiyle birlikte uluslararası ilişkileri artacak. Bu olumlu gelişmeler ihracat rakamlarına pozitif yansıyacak.

Türk doğal taş ihracatçılarının en büyük ihraç pazarı 2008 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’ydi. O yıl ABD’de ortaya çıkan mortgage krizi sektörde büyük bir değişime yol açtı. Sektör yönünü batıdan doğuya döndü. O tarihten sonra Çin sektörün en büyük ihraç pazarı konumuna yükseldi.

Son yıllarda Çin’e ihracatta bir gerileme olmuş olsa da Türk doğal taş sektörü en büyük ihraç pazarı Çin Halk Cumhuriyeti’nden vazgeçmediğini ortaya koydu.

Dünya’nın en büyük doğal taş fuarı konumundaki Xiamen Uluslararası Doğal Taş Fuarı’na pandemiye rağmen bu yıl 7 Türk firması katılırken, Uzun yıllardır Xiamen Fuarı’nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu başarılı bir şekilde gerçekleştiren Ege Maden İhracatçıları Birliği bu yıl info stand ile katılırken, 2022 yılında Türkiye Milli Katılım organizasyonunu gerçekleştirmek için şimdiden kolları sıvadı.

Bu yıl Uluslararası katılımın sağlandığı hol sayısının 8’den 2’ye düşürülmesi, fuar idaresi tarafından 2021 yılı için vize garantisi verilememesi ve Çin’de karantina uygulamasının olması bu yıl Türk firmalarının Xiamen Fuarı’na katılımlarını düşürdü.

Dünya genelinde aşılamada alınan yol virüsün belinin sonbaharda kırılacağına işaret ediyor. Türkiye’nin Biontech Prizer ile 90 milyon dozluk yeni aşı anlaşması, Türkiye’nin virüsten birkaç ay içinde kurtulmasını sağlayacak.

Türk doğal taş sektörü isteyene işlenmiş, isteyene blok doğal taş satarak pandeminin izlerini tamamen silecek. Tünelin ucundaki ışık göründü.

Türkiye gerek doğal taş rezervlerinin çokluğu gerekse renk ve desen zenginliğiyle dünyanın her türlü talebine cevap verebilecek bir ülke.

Güzel gelişmeleri dillendirirken, sektörün uygun vadeli ve düşük faizli finansman ihtiyacı olduğunu da dillendirmekte fayda var. Kısa süre önce açıklanan Nefes Kredi Paketi bu ihtiyacı karşılamaktan maalesef uzak görünüyor. Günümüzdeki kar oranları dikkate alındığında iş dünyasının yeni yatırım yapıp buradan elde edilecek karlarla yüzde 17,5 faizli kredileri ödemeleri olası değil.

Ekmeğini taştan çıkaran sektör mensuplarının emeklerinin karşılığını aldığı sağlıklı günler diliyoruz.

Murat Demircan’ın diğer yazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız