
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı ve MERSEM’2025 Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat BÜYÜKSAĞİŞ yaptığı açıklamasında;
“MERSEM, 1995 yılından bu yana 8 kez Afyonkarahisar şehrimizde düzenlenmiş olup, MERSEM’2025’te Afyon Kocatepe Üniversitesi ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası önderliğinde, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Afyonkarahisar İş Adamlar Derneği (AFSİAD), Afyon-İscehisar Mermerciler Derneği (AFİSMED), Afyon-Boğaz Mermerciler Derneği, Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB), İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) ve Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makine Üreticileri Birliği (TÜMMER)’nin destekleri ile tüm şehri ve sektörü kucaklayarak bilim şenliği havasında gerçekleştirilecektir.
Bu kapsamda 2025 yılında 12. Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Kongresi ve Sergisi’ni Afyonkarahisar şehrimizde yapmak üzere geniş bir Yürütme Kurulu ile yola çıkmış bulunuyoruz. Yerli ve yabancı bilim insanlarının yanı sıra, sektörün tüm bileşenlerini, madencilikle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerini bir kez daha şehrimizde buluşturmaya hazırlanıyoruz. Ekip olarak daha önceki tecrübelerimiz ışığında misafirlerimize yine unutulmaz bir kongre yaşatacağımıza inancımız tamdır. Şehrimizin bir markası haline gelen ve tanıtımında da önemli katkısı olan MERSEM, sektörün ülkemizde ve yurtdışındaki tüm paydaşlarınca oldukça iyi bilinmekte ve büyük saygı görmektedir. Bu vesile ile bu zamana kadar gerçekleştirilmiş olan tüm MERSEM’lere emekleri geçen, katkıda bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara da tekrar şükranlarımızı sunuyoruz.
Kongremizin amacı, Mermer ve Doğal taş sektöründeki mevcut sorunların irdelenmesi ve çözüm yollarının aranması, teknik ve bilimsel gelişmelerin sektör bileşenlerine aktarılması, yerli-yabancı araştırmacı, işletmeci, firma temsilcisi ve kamu-özel sektör yöneticilerini aynı platformda buluşturularak pozitif bir sinerjinin sağlanmasıdır. Halen 10’a yakın farklı ülkeden yaklaşık 60 Bildiri Özeti gönderilmiş olup, gerek yurtiçi ve yurtdışındaki meslektaşlarımızdan ve sektörümüzden gelen yoğun talepler üzerine Bildiri Kabul Tarihlerimizi 15 Nisan 2025 tarihine kadar uzattık. Bu kongremizde yalnızca akademik ve mühendislik alanında değil, aynı zamanda sektörel konuşmacıların uygulamaya dair pratik tecrübelerinin paylaşılacağı oturumların yanı sıra, mermer ve doğal taşın mimari tasarım, arkeoloji, artistik sanat eserlerinin de içinde yer alacağı geniş bir yelpazede konuların işleneceği uluslararası bir buluşma olacaktır.
Yurtdışından gelecek ve alanında uzman 5 çağrılı konuşmacılarımız tarafından sunulacak bildirilerin yanı sıra, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından yürütülen Turkish Stones projesi kapsamında mermer ve doğal taş konusunda çalışan mimar ve iç tasarımcıları da kongremiz kapsamında buluşturarak, binalarda doğru mermer ve doğal taş seçilmesi ve kullanıma yönelik verilecek short course ve work shop etkinlikleri de olacaktır. Ayrıca, Kongremizin bilimsel kalitesinin ve sektörel katkısının arttırılması için, Bilim Kurulu tarafından önerilecekler arasından Kongre Yürütme Kurulunca belirlenmek üzere; “En İyi Makale”, “Genç Araştırmacı Teşvik”, “Sektörel Yenilik ve Katkı” ödülleri verilecektir. Kongreye bildiri göndererek katkı koyan yazarların birinden “delege ücreti” alınmayacaktır. Kongremizin son gününde Afyon-İscehisar Ocak, Fabrika, Showroomların yanı sıra Frig Vadisi gezilerinin de olduğu yoğun bir program planlanmıştır. Bu vesileyle Mermer ve Doğal taş sektörümüzün tüm paydaşlarını MERSEM’25 Kongresinde mutlaka yerlerini almaya ve destek olmaya davet ediyoruz” dedi.
Nihayet özlediğimiz sektöre katkı sağlayan Mersem 2025 ananevine geldi. Başarılar dileriz.