
Türkiye Kömür Üreticileri Derneği’nin Orman Kanunu’nda yer alan 16. Maddenin Uygulanması Hakkında Yönetmelikte yer alan; 3. maddesinin 1. fıkrası, 4. maddesinin 3. ve 4. fıkraları, 5. maddesinin 3. ve 4. fıkraları, 7. maddesinin 1. ve 8. fıkraları, 8. maddesinin 1. fıkrası, 11. maddesinin 1. fıkrası, 13. maddenin 1. fıkrası, 15. maddenin 1. fıkrası, 16. maddenin 1. fıkrası, 17. maddesinin 4. ve 6. fıkraları, 22. maddenin 1., 2., ve 5. fıkraları, 28. maddenin 1. fıkrası, 29. maddenin 3., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13. ve 14. fıkralarının tamamının iptali ve yürütmesinin durdurulması hakkında açtığı dava 29 Ocak 2025 tarihinde karara bağlanmış ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na 19 Mart 2025 tarihinde tebliğ edilmiştir.
Davayı açan Türkiye Kömür Üreticileri Derneği, “Yürürlükte olmayan Yönetmelikte aşımın varlığının tespiti halinde, izin sahibine 3 ay içerisinde aşım yapılan alanda zararın karşılanması ve adli mercilerden suç delillerinin toplandığına dair yazı getirilmesi ve aşım yapılan alan için müracaatta bulunması halinde, sahadaki çalışmalara izin verilebilme olanağı tanınırken, yeni Yönetmelik ile aşımın tespiti halinde, yargılama sonuna kadar faaliyetlerin durdurulduğu bu yaptırımın sonuçlarının oldukça ağır ve kamu yararına da aykırıdır.” İfadelerini kullanarak açtığı davada kazanan taraf oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Söz konusu mahkeme kararında Orman Kanununun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik’in 11. maddesinin 1. fıkrasının f bendi “Bu Yönetmelik hükümleri kapsamında madencilik” ile 29. maddesinin faaliyetleri için verilen izinlerin amacı dışında kullanılması, 3. fıkrası “İzin alanında aşım yapıldığının tespit edilmesi halinde, tanzim edilen suç tutanağı adli mercilere intikal ettirilir, aşım yapılan alanda çalışmalara müsaade edilmez. Aşım yapılan sahada yargılama sonucuna kadar izin verilmez.” yönünden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.” açıklaması yapıldı.
Bakanlığın söz konusu açıklamasının devamında “Bu minvalde mahkeme kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 28’inci maddesi uyarınca ifası, izin alanında aşım yapıldığının tespit edilmesi halinde tanzim edilen suç tutanağının adli mercilere intikal ettirilmesi, izin sahibince aşım yapılan alanda adli mercilerden suç delillerinin toplandığına ve izin talebinin değerlendirmeye alınabileceğine dair yazı getirilmesi ve aşım yapılan alan için izin müracaatında bulunulması halinde aşım yapılan sahada izin talebinin değerlendirmeye alınabilecektir.” açıklaması yapıldı.
Bu sayede madenciler çalışma sahalarından yapılan sınır aşımının tespiti neticesinde artık kapatma ve madencilik faaliyetlerini durdurma hükümleri almadan önce izin sahibi tutulan tutanaklar ve izin talebi alabileceğine dair yazı ile birlikte adli mercilere başvuruda bulunabilecek. Bu sayede izin sahibi madenci söz konusu aşım için izin alıp faaliyetlerine devam edebilecek.