Bugün sevgililer günü!
Maalesef bugün sevgiyi ve insana, doğaya saygıyı terennüm edemeyeceğiz.
Erzincan daha önce 1939 depremi ile yıkılan binalar altında can verenlerle anılırdı. Bugün sel olup akan toprak yığınları altında kalan insanlar ve vahşi madenciliğin yarattığı ihanetle gündemde.
Neler oluyor ülkemde. Son on yılda yaşananlara kısaca bakalım:
- 13 Mayıs 2014 Soma kömür madeninde çıkan yangın 301 madencinin ölümüyle sonuçlandı.
- 28 Ekim 2014 Ermenek kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçi mahsur kalarak hayatını kaybetti.
- 30 Ekim 2020’de Sisam’da meydana gelen depremde İzmir Bayraklı ’da 117 kişi hayatını kaybetti. 1.034 kişi yaralandı Bornovailçelerinde çok sayıda bina yıkıldı. Yunanistan’da ise 2 kişi öldü ve 19 kişi yaralandı,
- 11 Ağustos 2021 Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini etkileyen sellerde toplam 97 kişi hayatını kaybetti, 228 kişi yaralandı.
- 21 Haziran 2023 Erzincan İliç Çöpler altın madeni siyanürlü su borusu patlaması sonucu sular doğaya karıştı. Jeoloji Mühendisleri Odası madende yaptığı inceleme raporunda: İşletme yapılan bölgede “MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası ’nda aktif olduğu ifade edilen ve Munzur segmenti olarak tanımlanan aktif bir fay hattının bulunduğunu ancak bu fay hattının işletme projeleri hazırlanırken dikkate alınmadığını, hatta fayın inaktif olduğunun belirtildiğini” ortaya koyuyor.
- 14 Ekim 2022 tarihinde Bartın’ın Amasra Taşkömürü maden ocağında gerçekleşen kazada 42 işçi hayatını kaybetti.
- 6 Şubat 2023 Hatay, Malatya, Kahraman Maraş, Adıyaman, Adana… depremlerinde resmî rakamlara göre en az 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti toplam 122 binden fazla kişi ise yaralandı. 11 ilde toplam 518 bin konut yıkıldı veya ağır hasar aldı. Ayrıca 128 bin 778 konut ise orta derecede hasar aldı., Suriye‘de ise en az 8 bin 476 kişi hayatını kaybetti.
- 15 Mart 2023 Adıyamanve Şanlıurfa‘yı etkileyen seller nedeniyle toplam 21 kişi hayatını kaybetti. İki ilde 3 bin 154 kişinin konut, iş yeri, araçları zarar gördü.
- 23 Kasım 2023 Siirt Maden köy madeninde 2 mühendis ve 1 işçi hayatını kaybetti.
- 14 Şubat 2024 Erzincan İliç Çöpler altın madeni 10 milyon metreküpten fazla proses edilmiş pasa malzemesi Fırat nehri yönünde akışa geçmiştir. 9 işçinin kayıp olduğu, kayan çamur deryası altında birçok kamyon, konteynırın kaldığı açıklanmıştır. Uyarılara rağmen zehirli katı atıkların şev stabilizasyonu sağlanamamıştır. Tesis edilmiş uyarı sisteminin bir süredir alarm vermesine rağmen dikkate alınmadığı söyleniyor. Bu husus mutlaka araştırılmalıdır.
Bu felaketleri Neden yaşıyoruz?
Mükemmel yasa ve mevzuatlarımız var. Bunlar uygulanmadığı, uygulamalar denetlenmediği, bilim insanları ve teknokratların uyarılarına ve mühendislik kurallarına kulak asılmadığı sürece güzel yurdumuzda, her gün, kısa yoldan para kazanma hırsının yarattığı bir felaketle karşılaşıyoruz.
Binalarımız yıkılıyor on binlerle insan ölüyor, fay hattı uyarısına rağmen üzerinde yapılan havaalanı pisti zarar görüyor. Madenlerimiz çöküyor, heyelanlar oluyor, istinat duvarları yıkılıyor, sularımız zehirleniyor, her sel baskınında milli servetlerimiz yok oluyor. Milletçe tedbir alma yerine ağıtlar yakıyoruz.
Kısa zamanda ihmallerin, hataların suistimallerin unutulması; yapanları, göz yumanları, projelere imza atanları cesaretlendiriyor. Bir türlü bunlardan ders alamıyoruz. Devletin görevi denetimler yapmaktır. Gelişmiş ülkelerde mevzuatlara aykırı davranışlara ağır cezalar uygulanmaktadır. Yapanın yanına kar kalmadığı gibi ciddi cezalara çarptırılıyorlar. İmza atan herkes sonuçlarından adli ve mali açıdan sorumlu tutulmalıdır. Bir binaya oturabilmek için zemin etüdünden oturma iznine kadar 32 yetkili imza atmaktadır. Afet sonrası bu imza sahiplerinden kaçı yargılanmaktadır.
Yeni acılar çekmemek için, yetkilendirdiğimiz kişilerin bilgi yeterliliğinden emin olmalıyız. Yeterli değiller ise meslek içi eğitime almalıyız. O da olmuyorsa bu kişiler daha fazla zarar vermeden acilen görevden uzaklaştırmalıyız.
Toplum düzenini tesis eden hukukun uygulanması ADALETTİR!