Doğal taş sektörünün tarihi yeniden yazılıyor!Turkuaz Gazetesi

07.12.2024 - 06:08
Murat Demircan

Murat Demircan Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Başkanı

Murat Demircan

Doğal taş sektörünün tarihi yeniden yazılıyor!

Doğal taş sektörünün tarihi, insanlık tarihi kadar eski. Tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe’nin inşaasında doğal taşlar kullanıldığı kazılarla ortaya çıkarılıyor.

Doğal taş sektörünün tarihi yeniden yazılıyor!
Son Güncelleme :

08 Aralık 2021 - 12:37

Şanlıurfa’da Göbeklitepe gibi 12 tepenin insanlığa kazandırılması için çabalar sürüyor.

Tarihin sıfır noktası Mezopotamya’nın doğal taş üretiminin de başladığı topraklar olduğunu ortaya çıkaracak bir bilimsel çalışmaya şahitlik yapmak için 15-18 Kasım tarihlerinde Şanlıurfa’daydım.

Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu başkanlığında Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bora Sonuvar, Prof. Dr. Sacit Özer, Prof. Dr. Seyfi Kulaksız, Jeolojik Miras Komite üyesi Prof. Dr. Hülya İnaner, Doç. Dr. Mimar Nimet Öztank, Dr. Ramazan Hacımustafaoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Burak Alimoğlu,  Türk Doğal Taş Sektörünün Duayen İsimlerinden İsmail Alimoğlu ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal ile birlikte Şanlıurfa Bazda’da incelemelerde bulunduk.

Bazda, Şanlıurfa’da halk arasında mağaralar olarak biliniyor.

Bazda mağaraları olarak bilinen alanın aslında dünyada ilk yeraltı doğaltaş işletmeleri olduğunu 2004 yılında Prof. Dr. Seyfi Kulaksız ve arkadaşları ortaya koymuştu.

Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Prof. Dr. Seyfi Kulaksız ve arkadaşlarının bulgularının yeraltı doğal taş işletmeciliği açısından milat oluşturduğuna işaret ediyor.

Faruk Hoca, Bazda’nın dünya madencilik gündeminde hak ettiği yeri alması için çaba gösterdiklerini dile getiriyor.

Bu amaçla, 25-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında MARBLE İZMİR fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen 6. Uluslararası Taş Kongresi’nde Bazda için özel bir oturum gerçekleştirdiklerini hatırlatan Çalapkulu, Bazda’da günümüzden en az 6 bin 500 yıl önce oda topuk yöntemi ile yeraltı doğal taş işletmeciliği yapıldığının altını çiziyor.

 

Günümüzde İtalya Carrara’da faal olan yeraltı işletmesiyle, Bazda’nın karşılaştırıldığında doğal taş ve jeoloji dünyasının hayretler içinde kaldığını vurgulayan Faruk Hoca, Bazda’nın bir turizm destinasyonuna dönüşmesi için Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Harran Kaymakamı Cihat Koç’un destekleriyle bilimsel çalışmalara başladıklarını müjdeliyor.

 

Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Bazda’yı Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünde düzenlenecek 7. Uluslararası Taş Kongresi gündeminde ele alarak dünya gündemine taşımak ve bir turizm destinasyonu yapmak istediklerini her ortamda dillendiriyor.

Şanlıurfa’da tanıştığım Harran Kaymakamı Cihat Koç ve Doğal taş sektöründe herkesin Hocası, Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’daki azmi görünce doğal teş sektörünün tarihinin yeniden yazılmasıyla ilgili çabaların meyve vereceğine tüm kalbimle inandım.

 

Bazda yeraltı işletmelerinden çıkarılan taşların Mezopotamya’da çok sayıda yapıda kullanıldığına dair bulgular olduğunu da seyahat sırasında öğrendim.

 

Ekipte yer alan Prof. Dr. Sacit Özer ve Dr. Ramazan Hacımustafaoğlu, Bazda’dan numuneler aldı. Hocalar, Bazda’nın tarihini < ortaya koyacaklar.   Hedef, Bazda yeraltı işletmesi ile Göbeklitepe ilişkisini ortaya çıkarmak. Bu başarılabilirse Bazda’nın yeraltı doğal taş işletmeciliğinin tarihi günümüzden 16.000 yıl geriye taşınacak. Bununla da Homosapiens’in kültürel ve teknolojik tarihinde dünya kamu oyununa yeni bir sayfa açılacak.   Bu adımlar atıldığında, Harran Kaymakamı Cihat Koç’un belirttiği gibi “Harran’ın geçmişi geleceğini yaratacak” sözleri hayat bulacak.   Bazda yeraltı işletmeleriyle ilgili gelişmeleri takip etmeye ve sizlere aktarmaya devam edeceğiz.   Murat Demircan

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı

Murat Demircan’ın diğer yazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız