Arama Döneminde Sondaj ZorunluluğuTurkuaz Gazetesi

22.01.2025 - 11:14

Arama Döneminde Sondaj Zorunluluğu

Arama Döneminde Sondaj Zorunluluğu
Son Güncelleme :

08 Eylül 2022 - 15:24

 

Maden sektöründe faaliyet gösteren özel ve tüzel kişiler, yürürlükte olan maden kanununa göre, arama ruhsatı döneminden işletme dönemine geçebilmek için 2 yıl için verilen arama ruhsatının son yılını içeren GENEL ARAMA ruhsatı dönemi içinde en az 5 adet ve 100 metre KAROTLU SONDAJ yapması ve bu sondaj loglarını Genel Müdürlüğe sunmak zorundadır.

 

19.08.2022 tarihinde Denizli ilinde düzenlenen MAPEG Genel Müdürümüzün de konuşmacı olarak katıldığı toplandı da sektör temsilcileri, arama ruhsat aşamasında yasada zorunlu olan karot çalışması izni alabilmek için taşrada bulunan Çevre, Kültür ve Orman Bakanlılıklarının İl Müdürlüklerine başvurduklarında birçok sorunla karşı karşıya kaldıklarının ve süresi içinde bu izinleri alamadıklarını dile getirdiler.

 

Son ÇED yönetmeliğinde yapılan değişiklikle arama ruhsatı aşamasında ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR belgesi alınmasına son verildi. Günümüzde bu belge sadece İşletme Ruhsatı döneminde verilebilmektedir. Bu belgeyi almadan Orman gerekli normal karot izni ve çalışma yapılacak alanlara ulaşacak yol izni müracaatını bile kabul etmemektedir. Sektör temsilcileri bu izni alıp normal sondaj yapamadıkları için en fazla 10-20 metre derinliğinde el karotu yapabildiklerini, mermer için bu kadar derinliğin çok kırıklı olduğu için doğru bilgi elde edemediklerini bu çalışma ile sadece Genel Müdürlüğünün isteğini kâğıt üzerinde yerine getirildiklerini beyan ettiler.

 

Önceden arama ruhsatı aldıktan sonra sahada normal sondaj yapmak istediğimizde İl Çevre Müdürlüklerine ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR belgesi izni almak için başvuruda bulunuyorduk. 6-12 ay arasında değişen sürelerde bu belgeyi alıp bu belge ile Orman İdaresine başvurup (ÇED izni alınmadan orman izni müracaatı yapılamıyor) yaklaşık 6-12 arasında karot yapılacak alana ulaşacak yol ile karot yapılacak alanın iznini alabiliyorduk. Bu iki izin sonrası da sahamızda 40-50 metre derinliğinde normal sondaj yaparak saha ile ilgili çok detay bilgi elde edebiliyor ve bilgileri (karot sonuçlarını) MAPEG’e sunuyorduk.

 

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR belgesi alınmasına son yönetmenlik değişikliği ile verilmemeye başladığı tarihten itibaren arama ruhsatı döneminde sahalarımızda normal sondaj yapamıyoruz.  Çünkü ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR belgesi alıp bununla orman idaresine karot izni için müracaatta bulunma imkanı kalmadı. Bu tarihten itibaren sahalarımızda sadece el karotu yapabilmekteyiz. Bu el karot sonuçları saha ile ilgili detaylı bilgi vermemekte, sadece yasal zorunluluğu yerine getirmektedir.

 

Toplantıya Denizli Sanayi Odası adına katılarak söz alan Samet Tünay GÜNDÜZ’ün bu sorunun çözüm yolu için yaptığı öneriye Sayın Genel Müdürümüz, bu sorunun çözüm yolunu bize yazılı olarak yazın bizde yeniden düzenlenecek maden kanunu içinde bu düzenlemeyi yapalım dedi.

 

ÇÖZÜM YOLU;

MAPEG madenciye verdiği arama ruhsatının arka bölümüne;

“Arama Ruhsatının ilk yılı içinde madenci jeolojik çalışmalar yapar ve sahadan alacağı numuneye isimlendirilmeye yönelik Minerolojik-Petroğrafik analiz yaptırır.

İkinci sene içinde tapulu arazilerden tapu sahibinden izin alarak, mülkiyeti devlete ait arazilerdense (hazine, hali arazi, mera, orman) hiçbir kamu kurum ve kuruluşundan izin almadan ruhsatın sorumlu olduğu YTK tarafından belirlenen 10 hektarlı alan için de en az 5 tane 100 metre derinliğinde sondaj yaparak log bilgilerini MAPEG’e bildirmek zorundadır.” Hükmü konursa bu sorun kökten çözümlenir.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız