6. Uluslararası Taş Kongresi Hazırlıkları Hızla Devam EdiyorTurkuaz Gazetesi

19.04.2024 - 12:48

6. Uluslararası Taş Kongresi Hazırlıkları Hızla Devam Ediyor

27. Marble İzmir Fuarı ile eş zamanlı olarak 23-26 Mart 2021 tarihlerinde, “Taş Değer Katar-Taşa Değer Katanlar” temasıyla düzenlenecek olan 6. Uluslararası Taş Kongresi ile ilgili hazırlıklar devam ediyor.

6. Uluslararası Taş Kongresi Hazırlıkları Hızla Devam Ediyor
Son Güncelleme :

30 Kasım 2020 - 9:18

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (Türkiye Maden İhracatçı Birlikleri) ve İZFAŞ ortaklığında 23-26 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenecek 6. Uluslararası Taş Kongresi’nin tanıtımı 26 Ağustos 2020 Çarşamba gerçekleştirilmişti. Maden sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getiren 6. Uluslararası Taş Kongresi Sektör Danışma Kurulu Toplantısı 21 Ekim 2020 Çarşamba günü Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirildi.

6.Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu’nun moderatörlüğündeki toplantıya Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nden Günseli Özşahin, Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Türkiye Mermer Doğal Taş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı İbrahim Alimoğlu, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’ndan Prof. Dr. Erdoğan Yüzer ile Türkiye genelinde 20’nin üzerinde derneğin başkanları, tasarımcı, üretici, uygulayıcı, müteahhit ve yatırımcı katıldı.

Toplantıda 27. Marble İzmir Fuarı ile eş zamanlı olarak 23-26 Mart 2021 tarihlerinde “Taş Değer Katar Taşa Değer Katanlar” temasıyla düzenlenecek 6. Uluslararası Taş Kongresi ile ilgili hazırlıklara ilişkin bilgiler verildi, yapılacaklara ilişkin görüşler paylaşıldı.

İsmail Gülle: Doğal taş sektör ülkemizin istihdamına, İhracatına ve ülke tanıtımına büyük katkı sağlıyor.

Toplantıda söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, doğal taş sektörüne büyük önem verdiklerini, son yıllarda doğal yapı taşlarının tekrar keşfedildiğini, diğer ürünlere oranla daha estetik ve daha doğal olması nedeniyle fazla tercih edildiğini söyledi.

Gülle “Doğal taş sektörüne büyük önem veriyoruz. Çünkü bu sektör ülkemizin istihdamına, İhracatına ve ülke tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda, doğal yapı taşlarının tekrar keşfedildiğini, diğer ürünlere oranla daha estetik ve daha doğal olması nedeniyle daha fazla tercih edildiğini görmekteyiz. Bu trend dünya mermer rezervinin, üçte birinden fazlasına sahip olan ülkemizin ihracatına da olumlu yansımaktadır.

Ülkemiz doğal taş sektörü 2019 yılında, 1,86 milyar dolarlık ihracatla, Dünyada en çok doğal taş ihracatı gerçekleştiren dördüncü ülke olurken, küresel doğal taş ihracatından yüzde 4’e yakın pay aldı. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz üç ülke ise sırasıyla Çin, ABD ve Suudi Arabistan oldu. Çin ve ABD’ye yaptığımız doğal taş ihracatının toplam doğal taş ihracatımızdaki payı yüzde 50’nin üzerinde” dedi.

Suudi Arabistan’dan Örtülü Ambargo Gülle; Arabistan’ın Türkiye’ye uyguladığı ambargonun ihracatçıları olumsuz etkilediğinin altını çizdi.

Doğal taş ihracatının en önemli pazarlarından biri olan Suudi Arabistan’ın uyguladığı örtülü ambargoya da değinen Gülle, ihracatçıların yaşadığı sorunları yakından izlediklerini ve çözüme kavuşturmaya yönelik çalışmaları Ticaret Bakanlığı’yla birlikte yürüttüklerini söyledi.

Pandeminin pazarımız da ki olumsuz etkilerine rağmen, sektördeki birçok mal grubunda ihracatın Ocak – Eylül döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre arttığına da değinen İsmail Gülle, “Arabistan’ın Türkiye’ye uyguladığı ambargonun ihracatçıları olumsuz etkilerinin farkındayız.

Bu konunun Çözüme kavuşturulmasına yönelik çalışmaları Ticaret Bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz. Bu dönemde, önceki yılın ilk 9 ayına göre, işlenmiş granitte yüzde 57, granit ham blokta yüzde 42, kaldırım ve döşeme taşlarında yüzde 27, işlenmiş kayağan taşında ise yüzde 25 artış yaşanması sektörümüzün gücünü ortaya koyuyor” açıklamaların da bulundu.

 Aydın Dinçer: Covid-19 pandemisi sonrası düzenlenecek ilk fuar ‘BAŞARILI GEÇECEK’

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer ise İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Batı Akdeniz Maden İhracatçıları Birliği’nden oluşan TİM Maden Sektör Kurulu olarak, 6. Uluslararası Taş Kongresi’ni desteklediklerini ve İhracatı artırma yönünde hareket edeceklerini belirtti.

Dinçer, “İZFAŞ tarafından geleneksel olarak düzenlenen Marble Fuarı, Covid-19 pandemisi sonrasında düzenlenecek olan belki de ilk doğal taş fuarı olacak. Sektörümüz için son derece önemli olan bu fuarla eş zamanlı olarak 6. Uluslararası Taş Kongresi de gerçekleştirilecek. Türkiye’de doğal taş sektörünü temsil eden tüm derneklerin, odaların ve birliklerin ortak çalışması ve katkısıyla kongrenin yapılıyor olması da ayrıca önemli ve çıkacak olan sesin çok daha güçlü olmasına yol açacaktır” diye konuştu.

Covid-19 pandemisi nedeniyle blok ihracatında düşüş yaşandığına dikkat çeken Aydın Dinçer, “Sevindirici taraf işlenmiş ürün tarafında ufak da olsa yükselişler gözlemliyoruz. Biz hem doğal taş blok ihracatında hem de işlenmiş ürün ihracatında daha ileriye gidebilmek adına her türlü çalışmayı yapıp Türkiye’nin ihracatını arttırma yönünde gayretimiz aynen devam edecektir” dedi.

Mevlüt Kaya: Amasız Üretim Sürdürülebilir Çevre

Toplantıda söz alan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya sektör olarak üzerlerinde inanılmaz bir yanlış algı olduğuna değindi. Kaya “Madencilik sektörünün üzerindeki yanlış algı nedeniyle söylediğimiz hiçbir doğru, ülke yararına söylemler karşılık bulmuyor. Haklı olduğumuzu ispatlamak için kendi evimizin önünü süpürmemiz gerekiyor.

İnadına üretim, inadına ihracat sloganımız gibi, ‘Amasız üretim ve sürdürülebilir çevreyi sloganlaştırmamız gerekiyor” diye konuştu. Üreticinin mutlaka bilinçlendirilmesi gerektiğine de değinen Kaya, “Bizim doğal taşlarımızı ocaklardan çıkarıp, gelip işleyip satarken bir vebalimiz var. Biz bu değerli taşları canımızın istediği fiyatlara satmamalıyız.

Dünyadaki fiyatları araştırarak, benzer taşlar kaça gidiyor bakmalıyız. Bizim önümüzde uzun bir yol var” görüşünü paylaştı. Konuşmasında Suudi Arabistan’daki boykota da değinen Kaya, “Suudi Arabistanı görüyorsunuz kapıları kilitledi. Birleşik Arap Emirlikleri aynı yolu takip ediyor. Bizim miktarda az, fiyatta yüksek ürün satma yolunu aramamız gerekiyor” dedi.

Bir arada daha güçlü olunabileceğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “sektörümüzde ‘BEN DEĞİL BİZ’i büyütme mutluluğunu taşıyorum. Emeği geçen tüm başkanlarımıza teşekkür ederim. Hiçbirisi egosunu öne çıkarmadan biz diyerek inanılmaz sinerji yarattılar. Hepimiz derneklerimizin ve sektörümüzün haklı olduğunu ispat için önce kendi dinamiklerimizi harekete geçirerek aktif olmalıyız. İnadına üretim inadına ihracat” diye konuştu. Mevlüt Kaya, 2022 yılında görev süresinin biteceğini “ben değil biz” diyen bir ekibin göreve gelmesini diledi.

Sabri BORA: Çok Sayıda Etkinlik Yer Alacak

6.Uluslararası Taş Kongresi Sektör Danışma Kurulu üyesi Sabri Bora da kongrenin İzmir Marble Fuarı’yla eş güdümlü olarak yapılacağını, Sektör İlişkileri Komitesi olarak uzun zamandır hazırlık içinde olduklarını belirtti.

Bora sektörün önemli sivil toplum kuruluşları, dernekleri, odaları, 30’dan fazla üniversitenin mimarlık ve mühendislik fakülteleri, Enerji Bakanlığı, Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle iş birliği içinde olduklarını anlattı.

Kongrede sunumların yanı sıra çok sayıda etkinliğin yapılacağına değinen Sabri Bora, yurt içi ve yurt dışından önemli konukların katılacağı etkinlikler düzenleyeceklerini, sekiz ülkeden taş konusunda çalışmaları olan önemli kişileri ve Polonya’dan iş insanlarını kongre sürecine dahil etmeyi planladıklarını söyledi.

Burdur Doğal Taş ve Madenciler Derneği Başkanı Nasuh EKİNCİ: Sanal Ticareti Yaygınlaştırmamız Gerek

Mermer sektörünün gelişen teknolojiyi mutlaka kullanması gerektiğine değinen Burdur Doğal Taş ve Madenciler Derneği Başkanı Nasuh Ekinci ise “Tasarımı ve numerik makineleri kullanan elemanlara ihtiyacımız var. Gelişen teknolojiyle tasarımlı, göze hoş gelen ürünler üretmek zorundayız.

Taş kongresi bu yıl ki temasıyla sektörü yepyeni bir kulvara götürüyor. Bu kongre güzel fırsatlar verecek. Üretim boyutunda eleman yetiştirmek zorundayız, fabrikalarımızda CNC, waterjetler gibi kaliteli ürün üretecek teknolojik makineleşmeye gidilmesi gerekiyor.

Daha önceki yıllar da mermerde ‘önce göreceğiz, dokunup satın alacağız’ olayı vardı. Dünya da gelişen teknolojinin hızına yetişmemiz gerekiyor. Sektör de artık sanal ticareti yaygınlaştırmak gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

Prof. Dr. Faruk Çalapkulu:Kongre Sanal Olarak da İzlenecek

Bu yıl yayın hayatına başlayan sektörde tek ve Türkiye de ilk olan bir gazetemiz Turkuaz Gazetesi yayın hayatına başladı 6. Uluslararası Taş Kongresi Sektör Danışma Kurulu Toplantısının modüratörlüğünü yapan Prof. Dr. Faruk Çalapkulu sektörün nerelerden nerelere geldiğini bu toplantı da daha iyi görüyorum. Diyerek sözlerine devam etti.

“ Sektörümüz bundan yıllar önce tekil hareketlerle bir şeyler yapmaya çalışırken, ilk kez izfaş ile birlikte sevgi yolu fuarı düzenledi ve Mualla Günay hanımefendinin çıkardığı sektörün tek yayını vardı. Şua anda ise Gaziemir’deki fuar alanımız ile birlikte dünyanın sayılı fuarları arasında yer alıyoruz. Sektörün yayını ise 7 dergimiz den oluşmaktadır.

Bu yıl yayın hayatına başlayan sektörde tek ve Türkiye de ilk olan bir gazetemiz Turkuaz Gazetesi yayın hayatına başladı. Bugün tüm birliklerimiz, derneklerimiz el sıkışmış sarıyer escort durumda. Şuan ki toplantı tablosu da bunu göstermekte, tüm kurumlarımız yerini almış durumda bu da bizleri sevindirmektedir.” Dedi. Prof. Dr. Çalapkulu kongreye 60’ı aşkın kişinin emek verdiğini ve pandemi sonrası yapılan ilk çalışma olmasıyla rakiplerin ötelenmiş olacağını belirtti.

Kongrenin İzfaş tarafından sanal olarak da yayınlanacağı bayrampaşa escort bilgisini veren Prof. Dr. Çalapkulu, “Şu anki gelişmeler mart ayına kadar bu pandemi probleminin çözüleceğini gösteriyor. Xiamen, Verona Fuarları ertelendi. Bu fuar ertelenmiş de olsa biz hazır olacağız.

Yarına hazır olmak hepimiz için isabetli olacak” dedi. Kongrede çok sayıda sunumun yapılacağını, yurt dışından mimarların, tasarımcıların katılacağını belirten Prof. Dr. Çalapkulu, sektördeki önemli sorunların konuşulacağı, alışılmış akademik üslubun dışında bir kongre olmasını umduklarını söyledi. Prof. Dr. Çalapkulu kongre kapsamında kent içinde ve dışında çok sayıda gezi düzenleneceğini, bu beykoz escort gezilerin fabrika ve ocakları da kapsayacağını söyledi. 6. Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu sektördeki herkesin tüm önerilerini iletmesini beklediklerini, bir sonraki toplantının Şubat ayının son haftası gerçekleşeceğini ve web sitesinden duyuruların izlenebileceğini belirtti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Mecidiyeköy escort Şişli escort Bakırköy escort Halkalı escort Avcılar escort Şirinevler escort Bahçeşehir escort Taksim escort Beşiktaş escort Kartal escort Kadıköy escort Ümraniye escort Anadolu Yakası escort Maltepe escort Beylikdüzü escort Pendik escort Avrupa yakası escort Adana escort Kocaeli escort Antalya escort Gaziantep escort beşiktaş escort ataköy escort eskişehir escort fethiye escort sakarya escort muğla escort malatya escort samsun escort denizli escort konya escort kayseri escort ankara escort bursa escort izmir escort ataköy escort halkalı escort diyarbakır escort marmaris escort bodrum escort mersin escort tuzla escort ataşehir escort şişli escort Sancaktepe escort Zeytinburnu escort Antalya escort Ankara escort Avrupa yakası escort Denizli escort Kocaeli escort Merter escort Nişantaşo escort Levent escort Çapa escort Etiler escort Mecidiyeköy escort Taksim escort Beşiktaş escort Bakırköy escort Bahçeşehir escort Esenyurt escort Avcılar escort Avrupa yakası escort bayan Beykoz escort Üsküdar escort Göztepe escort Erenköy escort Suadiye escort Kurtköy escort Tuzla escort Bostancı escort Ümraniye escort Pendik escort Kadıköy escort Kartal escort Ataşehir escort Anadolu yakası escort Bodrum escort Konya escort Muğla escort Malatya escort Gaziantep escort Eskişehir escort Ankara escort İstanbul escort Kayseri escort Adana escort Şirinevler escort Halkalı escort Marmaris escort Fethiye escort Sarıyer escort Maltepe escort Fatih escort Çekmeköy escort Beylikdüzü escort Başakşehir escort Ataköy escort Alanya escort Samsun escort Muğla escort İzmir escort Diyarbakır escort Bursa escort Antalya escort İstanbul escort Göztepe escort Gaziantep escort Adana escort Adana escort Anadolu yakası escort Ankara escort İstanbul escort Ataşehir escort Avcılar escort Avrupa yakası escort Bağcılar escort Bahçeşehir escort Bahçeşehir escort Beşiktaş escort Beykoz escort Bodrum escort Bostancı escort Bursa escort Eskişehir escort Gaziosmanpaşa escort Kadıköy escort Kartal escort Kocaeli escort Konya escort Konya escort Konya escort bayan Malatya escort Pendik escort Şirinevler escort Taksim escort Ümraniye escort Adana escort Antalya escort Bursa escort İzmir escort Bodrum escort Eskişehir escort Konya escort İzmir escort Beylikdüzü escort Kayseri escort İzmir escort Pendik escort Eskişehir escort İstanbul escort escort Fatih escort Antalya escort escort bayan Samsun escort İstanbul escort Bursa escort Antalya escort bayan Antalya bayan escort Antalya escortlar Adana escort Bursa escort İzmir escort Diyarbakır escort Maltepe escort Çekmeköy escort Beylikdüzü escort Şirinevler escort Ataköy escort Halkalı escort İstanbul escort Şişli escort Kayseri escort Antalya escort Mersin escort Mersin escort Mersin escort Şişli escort Mersin escort Kayseri escort

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız

pendik escortbostancı escortkadıköy escortgaziantep escortgaziantep escortizmir escorthttps://www.hosgeldinbonusuverensiteler.com/hitbetankara escortmataorbet1xbet üyeliktempobetjojobetcasibom girişataşehir escortholiganbet girişgates of olympusaviatorsweet bonanzadublinbet casinoPokerstars casinoInter casinoMebbistrendyol indirim koduCasibombahis siteleriAvcılar Escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comçukurambar escortstarzbet adamsah.netcasibom girişgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbet7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahispendik escortbostancı escortkadıköy escortgaziantep escortgaziantep escortizmir escorthttps://www.hosgeldinbonusuverensiteler.com/hitbetankara escortmataorbet1xbet üyeliktempobetjojobetcasibom girişataşehir escortholiganbet girişgates of olympusaviatorsweet bonanzadublinbet casinoPokerstars casinoInter casinoMebbistrendyol indirim koduCasibombahis siteleriAvcılar Escortslot siteleri https://en-iyi-10-slot-siteleri.comçukurambar escortstarzbet adamsah.netcasibom girişgrandbettingtruvabetbahiscasinotarafbetbahiscommariobetbetistmarkajbetbetinematadornetcasibombelugabahisbetebet1xbetasyabahiscasinovalediscountcasinoelexbetfavoribahisbahiscombahiscombelugabahisbelugabahisbetistbetistceltabetceltabetklasbahisklasbahismariobetmariobetrestbetrestbettarafbettarafbettipobettipobetcasibomcasibomcasibomcasibomstarzbetsahnebetlimanbetredwinmatadorbetmatadorbetbetkombetkomcasibomcasibomcasibomcasibom7slotsbahigobahis1000bahisalbaymavibaywinbetexperbetkanyonbetkolikbetkombetlikebetmatikbetnisbetonredbetorspinbetparkbetperbetroadbetsatbettiltbetturkeybetvole24wincratosslotelitbahisfavorisenfunbahisgorabethilbetikimisliimajbetintobetjasminbetjetbahiskralbetligobetlordbahismarsbahismeritkingmilanobetmobilbahismostbetmrbahisneyinenoktabetnorabahisoleybetonbahisonwinorisbetparmabetperabetpiabetpinuppokerbetapusulabetredwinrexbetromabetsahabetsavoybettingbetkombahis siteleriblackjack siteleriCasinoBonanzacasino bonanzadeneme bonusurulet sitelerisweet bonanzacasino sitelericasino sitelericasino sitelerisupertotobettulipbettumbetpadisahbetvdcasinovenusbetwinxbet7slotsasyabahisbahis1000bahisalbahsegelbaywinbetebetbetexperbetkolikbetmatikbetonredbetorspinbetroadbettiltbetturkeybetvolecasibomcratosslotdumanbetelitbahisextrabetfunbahisgorabetgrandpashabethilbetimajbetjasminbetkalebetkralbetlimanbetmaltcasinomarkajbetmatbetmilanobetmobilbahismostbetgirisneyinenorabahisonwinpalacebetparmabetperabetpokerbetaredwinrexbetrokubetsahabetsavoybettingtarafbettruvabettumbetxslotartemisbitbaymavibetebetbetkolikbetkombetperbettiltceltabetimajbetklasbahisligobetlimanbetmariobetmatbetneyinesahabetbetpasrestbetklasbahisbetebetbelugabahistarafbetbetkombetistmarkajbetparibahisbetinegobahisbettiltbetnisbetsatbetorspinligobetbetkanyonbaywinrokubetcratosslotgorabetelexbetfunbahisartemisbetbetparkbetmatikoleybetbetlikekralbetperabetlimanbetsavoybettingintobetdiscount casinobahsegelmostbetbetroadjasminbethilbetvenüsbetasyabahisredwinbetkolikdinamobetmilanobetelitbahisorisbetpusulabetaresbetpolobetdumanbetmatbetpalacebetmrbahistulipbetnorabahismilosbetbetvoleonbahisbetexperbetperbahigopokerbetalordbahiscasinovalebetonredbahis1000baymaviakcebetnoktabetneyinefavorisenbetgitbetcupstarzbethiltonbetsetrabetmelbetbetnanokazandrapokerklasmaltcasinoeskişehir halı yıkamaistanbul escort bayanmarsbahis