Yenilenebilir Enerjide İyi YoldayızTurkuaz Gazetesi

23.11.2024 - 12:36
Murat Demircan

Murat Demircan Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Başkanı

Murat Demircan

Yenilenebilir Enerjide İyi Yoldayız

Yenilenebilir Enerjide İyi Yoldayız
Son Güncelleme :

04 Temmuz 2022 - 14:05

Türkiye, enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalat yoluyla karşılıyor. Pandemi ve sonrasındaki Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye’nin enerji faturasını sürekli artırıyor.

Türk lirasının döviz kurları karşısında sürekli kan kaybetmesi vatandaşın ödediği bedellerin her geçen gün katlanmasına yol açıyor.

Enerjinin çevreci yöntemlerle üretilmesi de hayati öneme sahip.

Doğayla dost, yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Ege İhracatçı Birlikleri son yıllarda yenilenebilir enerjiyi Türkiye gündemine getirmek için büyük efor sarf ediyor.

Yenilenebilir enerji ekipmanları üretiminde İzmir Türkiye’nin başkenti konumunda. EİB bunu sürekli dillendirerek, Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Birliği kurma talebini dillendiriyor.

Ege İhracatçı Birlikleri bu amaçla Yenilenebilir enerji sektörünü İzmir’de bir araya getirdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine ve Ege Bölgesi’nin taşıdığı potansiyele dikkat çekmek amacıyla “Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” düzenlendi.

Zirvede Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, GENSED Başkanı Halil Demirdağ, TPI Kompozit EMEA CFO’su Özgür Soysal ve GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir, Biyogazder Başkanı Altan Denizsel, Teksis İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim ve JESDER Başkanı Ufuk Şentürk yenilenebilir enerjiye yatırım yapmamız gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizdiler.

Sera gazı emisyonlarının yüzde 55’inin enerji üretiminden ve dağıtımından kaynaklandığını vurgulayan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, günümüzde Türkiye’nin enerji talebinin yüzde 22’sinin yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarından elde edildiğini, bu noktaya son 15 yılda yaptığımız yatırımlarla geldiğimizi, bu oranın yüzde 50’ye çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye zengin rüzgar ve güneş kaynağına sahip. Yüzde 50 hedefine kolaylıkla ulaşabiliriz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürü Dr. Ömer Erdem ise son yıllardaki enerji yatırımlarının büyük bölümünün yenilenebilir enerjiye yönlendirildiğini, 5 milyar dolarlık yatırımın hayata geçirileceğini belirterek devletin yaklaşımını ortaya koydu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız,  rüzgar enerjisinde 11 bin megavatı güneş enerjisinde ise 8 bin megavatı yakaladığımızı, potansiyelimizin ise 10 katı olduğunu, sektörde yüzde 70’lere varan yerlilik oranına ulaşıldığını vurguladı.

Türkiye’nin COP26 kapsamında 2030 ulusal katkı beyanına dikkat çeken ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, rüzgar enerjisi kurulu gücü hedefinin 16 bin megawatt, güneş enerjisi kurulu gücü hedefinin 10 bin megawatt olduğuna değindi. Kalaycı’nın verdiği bilgilere göre Türkiye, 2030 hedeflerine 2023 yılında ulaşacak. Hedeflerimizi yukarı yönlü güncellememiz gerekiyor.

Pek çok alanda hedeflerinin uzağında kalan bir ülke olarak yenilenebilir enerji hedeflerimizin yıllar öncesinden tuttuğunu duymak mutluluk verici.

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında bölgesinde lider ülke olmasını diliyoruz.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız