İhya Kangal aradı.
Mermerci ve madenciler çevrecilerden daha çevreci çıktı.
Ellerini yanan ateşe sokan mermer ve madenciler, yanan ormanların baştan sona kadar rehabilitasyonunda gönüllü olarak yer alabileceklerini deklare ettiler.
Haberleri, canım yanarak izliyorum; ülkemin ciğerleri yanıyor bense sadece izliyorum. Televizyona dalmışım, yanan kaplumbağalardan tutun, yanan koyun ve keçilere kadar, can kayıplarımız dahi var. Evleri yananlar, dükkânları yananlar, ahırları ve koyunları yananlar, her yer toz duman. Aman Allah’ım nedir başımıza gelen bu büyük felaket derken telefonum çaldı.
Arayan Tekmar Mermer’in önemli CEO’ların dan bir tanesi olan ve TÜMMER’de yıllarca başkan yardımcılığı yapan İhya Kangal’dı.
İhya beye, genelde ‘Abi buyur’ diyerek hitap ederdim.
Gene öyle oldu; telefonu açtım. ‘Buyur abi’ dedim.
Sıcak ve sempatik ses tonlamasıyla ‘müsait misin Mehmet’im’ dedi.
Müsaitim abi dedim; cümlelerine devam etti.
“Mehmet’im biliyorsun ki orman yangınları devam ediyor, mermer ve madenciler olarak bizim hemen harekete geçmemiz lazım. Ülkemize ve insanlığa şu anda ne yapmamız gerekiyorsa yapalım, ben şimdi TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu’nu da arayacağım, lütfen yanan ormanlar ve yapılacak yardımlar konusunda hemen harekete geçelim, yangınların sönmesini beklemeyelim. Bu ülke bizim, biz sahip çıkalım’ dedi.
İhya beyden gelen ses tonu o kadar kötüydü ki, toplumun içinde yanan alevi o ses tonunda da hissetmiştim. Çünkü onunda canı yanıyordu, oda çok üzgündü, sesinin titremesinden belliydi.
Bende; ‘derhal abi’ dedim ve kolları sıvadım.
Bir dizi görüşmeler yaparak konu hakkında istişareler gerçekleştirdim. Ülkemizin bu vahim durumunu ve insanın yüreğinde yanan yangınlara nasıl ilaç olabilir izi paylaştım.
Tümmer başkanı, sayın İbrahim Alimoğlu’nu aradım. Benden başka Burdur Mermerciler Dernek Başkanı Hakkı Arslan başkanda, İbrahim başkanı arayarak harekete geçelim demiş.
Doğaltaş sektörün de ki bu hassasiyet her zaman beni gururlandırmıştır. İbrahim başkanımız zaten yönetim kurulu ile teyakkuz halindeymiş ne yapabilir izi araştırıyorlarmış. İlk etapta orman yangınlarının olduğu bölgelerdeki Belediye ve Kaymakamlıklara acil ihtiyaçları sorulmuş ve şöyle bir yazı çıkarmışlar.
Sayın Şükrü SÖZEN
Manavgat Belediye Başkanı
Sayın Başkanım,
Yaşamaya devam ettiğimiz bu büyük felaket hepimizi derinden üzmektedir. Mermer sektörü olarak, yakın bölgede faaliyetlerini sürdüren şirketlerimizin mermer ocağı ve fabrikaları vasıtasıyla ihtiyaç duyulacak yardımları yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek isteriz.
Ankara’da bulunan Birlik merkezimizle temasa geçilmesi halinde seri biçimde organize olacağımızı düşünüyoruz.
Felaketin kısa sürede sona ermesi ümidi ve dileğiyle geçmiş olsun dileklerimizi iletir, saygılar sunarız.
İbrahim ALİMOĞLU
Y.K. Başkanı
Bu yazı, Milasa, Bodruma, Manavgat’a, ilgili kurum ve kuruluşların hepsine çıkarılmış.
Bu çalışmalar organize bir şekilde davam edecek. Anlaşılan mermer ve madencilerimiz ülkemizin ve vatandaşlarımızın yaralarını dün sardıkları gibi bugünde sarmaya devam edecekler.
Toplum bize ne derse desin biz vatanımıza vazifemizi yaparız
‘Toplum bize ne derse desin, biz vatanımıza vazifemizi yaparız’; diyerek yapmaya başlayanlardan bir tanesi de Muğla Mermerciler Derneğidir. Facianın ilk anından itibaren yapılması gereken tüm yardımları yapan Muğla Mermerciler Dernek Başkanımız Mustafa Ercan’ı da kutlamadan geçemeyeceğim. Yangınların ilk anında gerek dernek gerekse şirket olarak vatandaşlarımızın ilk yarasını saranların başında gelmiştir.
Ne Yapılması Gerekiyorsa Biz Hazırız:
Çevre denince akla ilk gelenler arasında olan, Erol Efendioğlu’ nu da aradım. Erol beyin ilk sözü madden ve manen ne yapılması gerekiyorsa biz hazırız dedi.
İçimden dua ettim, Allah’ım ne güçlü bir sektör ne kadar cömertler. İyi ki bu sektörün bir parçasıyım dedim.
Ebetteki sadece bu kadar değil, genç iş adamlarımızdan ve kendilerini Y kuşağı olarak tanımlayan bir gurup iş adamımız var ki bunlarda şu anda ne yapabiliriz hakkında beyin jimnastiği yapmaktalar.
Bu ara da yangın haberleri gelmeye devam ederken milletçe ve sektör olarak çok üzgünüz. Yeni bir haber daha aldık; Arayan şahinler mermerden, Ali Şahin’di. Sütçüler Çandır bölgesi yazılı kanyon civarın da ki yangın halen devam etmekteymiş, yakın civardaki mermer ocak sahiplerinin talimatıyla; yangınlara mermer ocaklarında ki çalışanlar işlerini güçlerini bırakarak, tam kadro işçileri ve iş makinalarıyla ormanlarımızı kurtarmak İçin var güçleriyle çalışarak yangını söndürmeye çalışmaktalar.
ÜLKENİN HER TARAFINDAN YARDIM YAĞIYOR
AFAD’ a ait Afet Koordinasyon Merkezi ve Manavgat Belediyesi Kültür Merkezi’nde oluşturulan yardım toplama merkezlerine Anadolu’nun dört bir yanından yardım yağıyor.
Biberondan Oyuncağa Her Şey Var
Anadolu’nun birçok bölgesinden gönderilen yardımlarla ilgili örnekler veren Başkan Sözen, “Biberon, mama, çocuk bezi, oyuncak, çocukların kullanacağı günceldeki kitabı, defterini gönderenler. O kadar çok ki bu toplumun duyarlılığını gösteriyor. Biz de onları istifleyip paketleyip doğru zamanlarda doğru noktalara ulaştırmak için çabalıyoruz. Bu koordinasyonun asıl merkezi devlet, ama bize de yerel olarak geliyor. Biz de onları sağlıklı bir şekilde sevk etmeye çalışıyoruz.” Şeklinde açıklamada bulundu.
Bu durumda demek ki; Tümmer ve İlgili STK’lar doğru yapacaklar, yani yardımların belli bir program dahilinde yapılması en doğru karar.
Tümmer üyelerine ve ilgili STK’ları da organize olarak hareket etmeye davet etti.
TÜMMER Üyelerine yolladığı yazıda;
YAŞAMAYA DEVAM ETTİĞİMİZ BU BÜYÜK FELAKET HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZMEKTEDİR.
Yangınların bulunduğu bölgeye yakın yerlerde faaliyetlerini sürdüren mermer firmalarımız, yerelden gelen bilgiler doğrultusunda iş makinasından, suya; hayvan yeminden, insani yardıma; desteklerini vermeyi sürdürmektedir.
Mermer sektörü olarak, bölgelerde bulunan mermer ocağı ve fabrika sahibi firmalarımız aracılığıyla ihtiyaç duyulacak yardımları yapmaya her zaman hazır olduğumuzu, ağaçlandırma için Orman Genel Müdürlüğümüzün vereceği talimatlar doğrultusunda gerekeni yapacağımızı bildirmek isteriz.
Ankara’da bulunan Birlik merkezimizle temasa geçilmesi halinde seri biçimde organize olacağımızı düşünüyoruz.
Kamuoyunun bilgilerine sunarız.
İbrahim ALİMOĞLU
Y.K. Başkanı
Şeklindeki yazıyı da paylaştı.
Çünkü hayvanına ot bulamayan çobana, biberon yollamak yerine kimin neye ihtiyacı varsa onu yönlendirmek daha doğru olacaktır.
İş makinası lazımsa, iş makinası; yok sağlık malzemesi lazımsa sağlık malzemesi, giysi lazımsa giysi yollamak en doğrusudur. Bunu da o bölgelerin kaymakamlıkları belediyeleri bilir.
TÜMMER üstüne düşeni yaptı.
Tümmer ; tüm ilgili birimlere yardıma hazır olduklarını deklare etti. Böylelikle hangi bölgede ihtiyaç varsa o bölgeye yoğunlaşılacak. Tabi ki bu anlamda mermerciler derneklerinin de Tümmer ile yakın koordinasyonda olmalarında büyük fayda var.
Görünen köy kılavuz istemez. Ama şu da bir gerçek ki doğaltaş sektörü sakin kendinden emin bir şekilde; bilimsel, doğaya ve insan saygılı, ne yaptığını bilerek hükümet ve devlet nezdinde yaraları saramaya hazır. Aynı sütçüler maden ocaklarında çalışan işçilerimizin gönüllü olarak yangına müdahale ettiği gibi. Rabbim bizim birliğimizi ve dirliğimizi bozmasın.
HBB MERMER ÇALIŞANLARI, PATRONLARI, OPERTÖRLERİNDEN TAKDİRE ŞAYANDILAR
HBB Mermer Yönetim Kurul Başkanı Harun Aytay Isparta Sütçüler’de başlayan yangına ilk müdahale edenlerden biri oldu. Gerek iş makinaları ile gerekse çalışan işçileri ile tam bir vatanseverlik göstererek ve canlarını hiçe sayarak yangına müdahale ettiler. Kazanılan zamanla itfaiyenin ve diğer yardım ekiplerinin gelmesi ve organize bir söndürme çalışmasına yardımcı oldular.
HBB Mermer Yönetim Kurul Başkanı Harun Aytay’a ve çalışan tüm kardeşlerimizin Allah yardımcısı olsun.
Doğaltaş sektöründeki yangına müdahale ve yardım eden kurum ve kuruluşların Gelişmelerini haber portalımızdan takip edebilirsiniz.
Hoşcakalın dostcakalın.