TİM MADEN SEKTÖR KURULU İZMİR’DE TOPLANDITurkuaz Gazetesi

28.11.2024 - 04:27

TİM MADEN SEKTÖR KURULU İZMİR’DE TOPLANDI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu, 1 Eylül 2022 Perşembe günü, bugün, Ege Maden İhracatçıları Birliği ev sahipliğinde, Ege İhracatçı Birlikleri’nde toplandı.

TİM MADEN SEKTÖR KURULU İZMİR’DE TOPLANDI
Son Güncelleme :

01 Eylül 2022 - 14:35

Maden Sektör Kurulu Toplantısına Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Akıntaş, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurul Üyesi Ali Can ,Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurul Üyesi Abdülcelil Kılınç, İMİB Yönetim Kurul Üyeleri Eyüp Batal ve Vedat Öksüz katıldı.

Gerçekleşen basın toplantısında Maden Sektör Kurulu hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalar anlatıldıktan sonrada yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi aktarımını basın toplantısı ile kamu oyuna bildirdiler.

Yapılan Toplantıda EMİB Başkanı Alimoğlu: “Sayın Maden Sektör Kurulu Başkanım,
Sayın Birlik Başkanlarım,
Sayın Maden Sektör Kurulu Üyelerim,
Değerli Basın Mensupları,

Sizleri Ege İhracatçı Birlikleri’nde görmekten duyduğum mutluluğu paylaşıyor hepinize şahsım ve Ege Maden İhracatçıları Birliği adına hoş geldiniz diyorum.

Bugün 1 Eylül. Eylül ayı geldiğinde tüm insanlık sonbaharı karşılar, yaza vedaya hazırlanır, şairlerin en çok üretken olduğu zaman olur şiirler öne çıkardı. Günümüzde zamları, enflasyonu konuşuyoruz.

Dün gece sanayide kullanılan elektrik ve doğalgaza yüzde 50 zam geldi. Bu şartlarda üretim maliyetlerimiz iğneden ipliğe artacak.

Girdi maliyetlerimizi nihai ürün fiyatlarına yansıtamadığımız üretici fiyat artış rakamları ve tüketici fiyat artış rakamlarıyla kendini gösteriyor.

Üretici fiyatlarındaki artış yüzde 150’yi bulmuşken, Tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 80’lerde kalmış durumda.

Bu tablo sürdürülebilir değil.

Finansmana erişimde yaşadığımız zorluklar başka bir sorun.

Reeskont kredileri bir var bir yok. Faizler almış başını gitmiş.

Bütün bunlara ilave küresel piyasalarda bir resesyon beklentisi her geçen gün güçlü bir şekilde artıyor.

Ekonomiler güçlü olduğunda madene talep güçlü oluyor, ekonomiler kan kaybettiğinde madenlere talep bıçak gibi kesiliyor.

Tabir yerindeyse ekonomiler nezle olduğunda, madenciler zatüre oluyor. O nedenle ekonomilerin güçlü kalması en büyük beklentimiz.

İçinde bulunduğumuz durumu Sektör Kurulu Başkanımız daha detaylı bir şekilde ortaya koyacaktır o nedenle bu kadarla yetinmek istiyorum.

Değerli basın mensupları,

Üyelerimizin büyük çoğunluğunun ve sizlerin katılımıyla 22 Nisan 2022 tarihinde İzmir’de yapılan Ege Maden İhracatçıları Birliğimizin Genel Kurulunda üyelerimizin teveccühüyle göreve geldik.

Görev süremizin sonuna kadar Maden ihracatımızı hedefimiz 12 milyar dolara çıkarmak ve işlenmiş ürünlerimizin payını daha da artırmak için üyelerimizle projeler gerçekleştirmeye devam edeceğimizi ve sektörümüzün mevcut sorunlarını çözmek için var gücümüzle çalıştığımızı belirtmek isterim.

Bildiğiniz üzere, Madencilik sektörümüzün Türkiye ihracatına yaptığı katkı; 2021 yılında 6 milyar dolar oldu.

Madencilik sektörümüzün ihracatının 2,2 milyar dolarını doğal taş sektörümüz gerçekleştirdi.

2022 yılında Ocak-Temmuz döneminde ise Türkiye Genelinde 3,4 milyar maden ihracatı, Ege İhracatçı Birliklerinde ise yüzde 18 artışla 612 milyon dolar maden ihracatı gerçekleştirildi.

Doğaltaş ihracatına bakacak olursak da Ocak- Temmuz döneminde gerçekleştirilen Türkiye Geneli 1 milyar 208 milyon doğaltaş ihracatının 457 milyon doları Ege Maden İhracatçıları Birliğimizden gerçekleşti. Türkiye Geneli toplam doğaltaş ihracatının yüzde %38’i Ege Maden İhracatçıları Birliğinden gerçekleşti.

Bu dönemde Türkiye Geneli doğaltaş ihracatında işlenmiş ürünler ihracatı yüzde %69 olarak gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliğinde ise bu oran %79 olarak gerçekleşmiştir. İşlenmiş ürünler başta olmak üzere, doğaltaş ihracatımızı artırmak için üyelerimizle yaptığımız faaliyetlere hız kazandırdık.

Bu çerçevede 26 firmamızla, Yeni Dönem Doğaltaş Pazarlama ve Strateji Geliştirme isimli UR-GE projemizi başlattık ve firmalarımızın ihtiyaç analizi çalışmalarını tamamladık. Kısa süre içerisinde yine bu firmalarımızla yurtdışı pazarlama faaliyetlerine başlayacağız.

Diğer taraftan Eylül ayının sonunda İtalya’nın Verona şehrinde düzenlenecek Marmomacc fuarı ile eş zamanlı olarak 15 üye firmamızla birlikte doğaltaş sektörel ticaret heyetimizi organize edeceğiz.

Değerli basın mensupları, Geçtiğimiz süre içerisinde, Muğla ve Afyon illerimizde yaptığımız üye istişare toplantılarımızla üyelerimizin sorunlarını birebir dinlenme şansı yakaladık. Diğer illerimiz de devam edeceğimiz bu toplantılarla üyelerimizden gelen sorunları çözebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bu çerçevede, haziran ayının sonunda, Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TBMM’de madencilik sektörümüzün Bakanlık nezdinde yaşadığımız sorunları çözüme kavuşturmak üzere girişimlerde bulunduk. Yine ağustos ayı içerisinde Madencilik platformunda yer alan kuruluşlarımızın Başkanlarıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcımız, Şeref Kalaycı ile görüşerek sektörümüzün sorunlarına yönelik tek bir elden destek talebinde bulunduk.

Tümmer Başkanlığım döneminde 16 STK bir araya gelerek oluşturduğumuz Madencilik Platformu bu dönemde güçlü bir şekilde Türk Madencilik sektörü için çalışmaya devam edecektir.

Sevgili arkadaşlar,

Yeni bir madencilik anlayışının gelişmesi için donanımlı, mühendislik becerilerine sahip, nitelikli insan kaynağının oluşması son derece önemli. Sektörümüzdeki AR-GE çalışmaları da yine bu mühendislik becerileriyle yükseliyor. Maden Sektör kurulumuzun projesi, Cevherimiz Sensin burs projemizle bu yıl aramıza yeni burs alacak öğrenciler katıldı. Aramıza yeni katılan bu öğrencilerimizin, gençlerimizin sektörlerimiz adına en donanımlı şekilde bölümlerinden mezun olmalarını sağlayıp fabrikalarımızda, kendi açacakları fabrikalarda ya da işletmelerde Türk madencilik sektörünün çıtasını yükseltmelerini umut ediyoruz.

İş sağlığı ve iş güvenlini üst seviyeye çıkarmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği destekli, “Doğaltaş Madenciliği sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi” projemiz doğal taş ihracatımızın güçlü olduğu illerde eğitim programları tamamladı. Şu an pilot olarak seçtiğimiz ocaklarda bu projemize ilişkin çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projemiz tamamlandığında çok faydalı olacağını düşündüğümüz proje çıktılarını sektörümüzün bilgisine ve kullanımına sunacağız.

Katma değerli ürün ihracatını artırmak amacıyla, doğal taş sektöründe mimarlar ve tasarımcılar arasında köprü görevi gördüğünü düşündüğümüz AMORF Doğal Taş Tasarım ve Üretim Yarışmasını bu yıl 3. Kez düzenliyoruz. 400’ün üzerinde başvuru aldığımız yarışmamızın ödül törenini 14 Ekim tarihinde yine Efes Antik Kenti’nde sektörümüzün gala gecesi olarak büyük bir katılımla gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

Son olarak Madenlerin hayatımızdaki önemini ortaya koymak, yeşile duyarlı üretim yaptığımızı kamuoyu ile paylaşmak amacıyla İstanbul Maden İhracatçıları Birliğimizle dönüşümlü olarak düzenlediğimiz “Hayatımız Maden Çalıştayı”nın 5.’sini Afyon’da düzenleme kararı aldık.” 2023 yılının başında düzenleyeceğimiz çalıştaya şimdiden tüm sektörümüzün temsilcilerinin katılımını bekliyor, basın toplantısına katılan tüm katılımcıları sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

İbrahim ALİMOĞLU
Ege Maden İhracatçıları Birliği
Yönetim Kurulu Başkanı”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız