Çekyalı heykeltraşın birçoğu kendi dönemine ait toplam 539 parçadan oluşan eser, Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeleyen objelerin birleşiminden oluşuyor. Çekyalı Heykeltraş Patrik Prosko imzalı ‘Anamorfoz Atatürk Projesi’Marmomacc Mermer Fuarı’nda sergilendi.
93 farklı temadan 539 parçanın toplamı olarak yapım aşaması yoğun çalışmalar sonucunda yaklaşık üç ay sürede ortaya çıkan eser Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını ve değerlerini simgeliyor. Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, eserin fuarda büyük ilgiyle karşılandığını belirtti. Çetinkaya ayrıca eserin fuarın ilgi odağı olmasının kendileri için çok büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı.
İTALYA’DAKİ FUARDA ATATÜRK ESERİNE BÜYÜK İLGİ
Eserin ortaya çıkış süreciyle ilgili bilgi veren Çetinkaya, “Patrik ile bundan yaklaşık 1,5 yıl önce Bilecik’teki ocağımızda yine bir sanat eserine imza atmıştık. Şimdi ise bizim için değeri paha biçilmez olan bir eseri İtalya’daki Mermer Fuarı’nda sergiliyoruz. Patrik Prosko eserlerinde bilime, sanata katkı sağlayan portreler yaptığından öncelikle Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece siyasi bir figür olmadığına kendisini ikna ettik. Patrik Prosko, Atatürk’ün hayatını ve dünyaya bakış açısını inceledi, Nutuk’u okudu ve birlikte sohbetlerimiz oldu. Şişli’deki Atatürk Müzesi ziyaretimizden de fazlasıyla etkilendi. Sonrasında parçaları toplamak için İstanbul’un birçok noktasında antikacıları ve eskici dükkanlarını gezdik. 93 farklı temadan toplamda 539 parçanın bir sanat eserine dönüşmesi tam üç ay aldı. Bugün üzerinde ciddi emek harcadığımız bu anlamlı eserin İtalya’da fuarın ilgi odağı olması bizim için çok büyük bir gurur kaynağı” dedi.
FİZİKSEL FUARLAR DAHA FAYDALI
İtalya’daki mermer fuarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çetinkaya, “Fuarın zaten eskisi gibi olmasını beklemiyorduk ama yine de oldukça hareketli bir fuar oldu. Fakat fuardaki en önemli sorun Covid-19 önlemlerinden dolayı vize ve özel izinler alma, aşı olma, PCR testleri gibi İtalya seyahatindeki zorlukların ziyaretçi sayısını etkilemesi oldu. İtalya hükümetinin uyguladığı 120 saatten fazla kalamama kuralı da seyahat sürelerine kısıtlamalar getirdi.
Sanal fuarlar daha önce de söylediğim gibi gerçek fuarlar gibi aynı tadı vermiyor. Birçok ziyaretçi ve birçok ticaret erbabı fiziki fuarları özlediğini dile getirdi ve burada da bunu gördük. Dolayısıyla hiçbir şekilde sanal fuarların fiziki fuarların yerini tutmayacağını görüyoruz” dedi.
Fuarın dünyanın her yerinden ziyaretçisi olduğunu belirten Çetinkaya şunları aktardı: “Amerikalıların da çok geldiği, dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçisi olan bir fuar. Aynı zamanda mermer, mermer ekipmanları ve makinalarının olduğu bir fuar. Bu anlamda fuarın önemli bir kısmını mermer makinaları oluşturuyor ve o alanda insanlar buraya yatırım yapmak istiyor. Dolayısıyla bu fuarın ihracata katkısı özellikle pandemiden sonra uluslararası ziyaretçilerin de geldiği ilk büyük uluslararası mermer fuarı olması diye belirtebilirim.”