Sektörel İihracatçı BirlikleriTurkuaz Gazetesi

22.01.2025 - 17:00

Sektörel İihracatçı Birlikleri

Sektörel  İihracatçı  Birlikleri
Son Güncelleme :

17 Ağustos 2022 - 11:06

Ülkemizdeki tüm ihracatçılar birliklerinin temeli 1939 yılında atılmıştır. Maden ihracatının artmaya başlamasıyla birlikte;  İhracatçıları teşkilatlandırmak suretiyle ihracatı arttırmak ve ülke yararına gelişmesini sağlamak, bünyesinde topladığı ihracatçıların ihracat faaliyetlerini düzenlemek, mesleki faaliyetlerini ve ilişkilerini tanzim etmek, ihracatın geliştirilmesi amacına yönelik olarak ihracatçıların yurtiçi ve yurtdışı temaslarını düzenlemek, tanıtım faaliyetleri kapsamında yurtiçi ve yurtdışı fuarlar organize etmek, organize edilmiş fuarlara katılımı sağlamak, potansiyel ülkelerden ülkemize Alım Heyetleri; ülkemizden potansiyel ülkelere Ticaret Heyetleri organizasyonları düzenlemek, anılan faaliyetler kapsamında yayınlar hazırlamak ve bunları ihracatçıların bilgisine sunmak, seminerler, toplantılar düzenleyerek ihracatçıları bilgilendirmek ve gelişmelerden haberdar kılmak ve Eğitim faaliyetleri düzenlemek gibi sektöre yararlı çalışmalar yapmak üzere 1976 yılında  İMMİB İstanbul Maden İhracatçılar Birliği maden sektöründe ilk olarak kuruldu.

Sektörde özellikle 1985 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren 3213 sayılı maden kanunu sonrası büyük bir atılım gösteren MERMER sektörünün madencilik sektörüne büyük bir ivme kazandırması ve maden ihracatı kadar mermer ihracatı yapılmaya başlanması sonucu, mermer sektöründeki sorunları çözüm bulmak ve sektördeki tüm ihracatçıları bir çatı altında toplamak üzere Ege İhracatçılar Birlikleri Genel Sekreterliği bünyesinde 1991 yılında Ege Maden İhracatçıları Birliği  kuruldu.

Bu tarihten itibaren Sektörümüzde artık 2 önemli İhracatçılar Birliği oluştu.

Sektörün ihracat ve üretim ile sorunlarının tespiti ve çözüm yolları için çok önemli olan ihracatçılar (İMMİB ve Ege Maden) birliklerinin yakın (nisan ayı içinde) dönemde seçimleri yapıldı, yönetim kurulları ve başkanları belirlendi.

Bu güne kadar bu 2 birlik bazen bir arada çoğu zamanda aralarında özellikle başkanların tutumu ve çoğunlukla da egoları nedeniyle kavgalı bir şekilde sektöre faydalı olmaya çalıştı. Bir arada olduklarında çok güçlü bir görüntü ile sorunları çözmede başarı olan bu birlikler aralarındaki sorunları büyüttüklerinde yani bir araya gelemediklerinde ise sektöre yeteri kadar faydalı olamadığı bilinmektedir.

Son seçimlerde 2 başkanın ve yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun Afyon’lu olmasından kaynaklanan bir arada birlik ve beraberlik içinde işleri yürütme çabası sektörde bahar havası estirse de sektör için bu 2 başlılığın sona erdirilmesin hem maden hem de mermer sektörü için daha doğru olacağı düşüncesindeyim.

Bu iki başlılığın sona erdirilmesi için Sayın Nihat ZEYBEKCİ’nin İhracatçılar Birliklerinden sorumlu olduğu bakanlığı döneminde DENMERDER (Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği) olarak girişimde bulunduk. O gün için üretilen çözüm şöyleydi. İhracatçılar Birliklerinden ilki olan İMMİB’in MADEN İhracatçıları Birliği olarak tüm madenlerin ihracatından ve bu sektörün sorunlarının çözümünden sorumlu olması, diğer birlik olan Ege Maden İhracatçıları Birliğinin isminin Ege Mermer İhracatçıları Birliği olarak değiştirilerek bu birliğin tüm MERMER ihracatından ve sektörün sorunlarının çözümünden sorumlu olmasıydı. Tabii ki bu çözüm o zamanki birliklerin yöneticilerinin istememesi sonucu gerçekleşemedi. Hatta biz dernek olarak bu iki birlik aynen devam etsin Denizli’ ye yeni bir MERMER İhracatçıları Birliği kuralım diye de girişimde bulunduk. Bu girişimde olumsuz sonuçlandı.

İllerde bulunan sektörel ihracatçılar birliklerinin konumları ve isimleri değiştirilerek illerden yapılan tüm ürünleri içerisine alan çatı ihracatçılar birliğine dönüştürülmesi ise birliklerde yeni sorunlar oluşturmaya başladı. Tüm sektörleri içine alan bu illerdeki yeni çatı birliklerde o ilde hangi sektörel ihracat baskın ise sadece o sektörün sorunlarına ve çözüm yollarına yönelerek diğer sektörleri göz ardı etmektedir.

İlde baskın olan sektörler tüm yönetimi de ele geçirip tüm gelirlerini ve zamanını sadece o sektöre harcanmasına neden olmaktadır. Örnek olarak Denizli’de kurulu bulunan DETKİB Denizli Tekstil İhracatçılar Birliğini ismi DENİB Denizli İhracatçılar Birliği olarak değiştirildi ve ilden ihracat yapan kablo, tarım, makine, maden ve mermer ihracatçıların hepsi tek çatı altında toplandı. İlde baskın sektör tekstil olduğundan bu birlik sadece tekstilcilerin sorunları ve çözüm yolları ile uğraşmakta içinde barındırdığı diğer 6-7 sektörün hiçbir sorunu ile ilgilenmemektedir.

Bu işlem sadece Denizli İhracatçıları Birliği için geçerli değildir. Antalya da bulunan Akdeniz İhracatçılar Birliğinde Yaş Sebze ve Meyveciler oldukça baskındır. Antalya, Isparta ve Burdur ilinden bu birliğe üye olan mermer üreticilerinin de hiçbir sorunu ile bu birlik ilgilenmemektedir.

Bu iki birliğe ve ülkemizdeki diğer il ihracatçılar birliklerine üye olan tüm mermer üreticilerin yasada yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar sekörün tüm sorunları ile yakından ilgilenen Ege Maden İhracatçıları Birliğine üye yapılması sorunu en azından bir miktarda olsa çözer.

Bu konu ile ilgili, ilimizden ihracat yapan yaklaşık 100 üyemiz bakanlığa bu konuda yazılı bir talepte de bulundu, ama henüz bir gelişme yaşanmadı.

 

ÇÖZÜM YOLU

Sadece ihracat ile ilgili değil sektörel sorunların her platformda dile getirilmesi ve çözüm yolu bulunması için çok önemli kurumlar olan ihracatçılar birlikleri SEKTÖREL olarak yeniden yapılandırılmalıdır.

Çünkü bizler sadece ihracatçı değil aynı zaman da üretici yani sanayiciyiz.

Üretmeden ihracat yapılamayacağına göre, ocakta oluşan sorunlar çözümlenemeden blok mermer üretilemez, üretim yapılamadığı için ihracatta yapılamaz, fabrikada veya nakliye de oluşan bir sorun çözülmeden de, yani üretimin her aşamasında oluşan sorunlar çözümlenmeden ihracat yapma şansımızın olmadığını bilerek hareket etmeliyiz.

Bu nedenle İhracatçılar Birliklerinden ilki olan İMMİB’in MADEN İhracatçıları Birliği olarak tüm madenlerin ihracatından ve bu sektörün sorunlarının çözümünden sorumlu olması, diğer birlik olan Ege Maden İhracatçıları Birliğinin isminin Ege Mermer İhracatçıları Birliği olarak değiştirilerek bu birliğin tüm MERMER ihracatından ve sektörün sorunlarının çözümünden sorumlu olması en doğru çözüm  yoludur.

İllerdeki çatı ihracatçılar birliklerinden vazgeçilip buralarda da SEKTÖREL birlikler yeniden oluşturulmalıdır.

Sektörel birlikler o sektörün sorunlarını dile getirmede ve çözüm yolunda en doğru yoldur.

              

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız