Günümüzde yaklaşık 900 milyar dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla ile G20 ülkeleri arasında yer alan Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedefliyor.
Dünya’nın 10 büyük ekonomisi arasına girebilmemiz için katma değerli üretmeye, ihracat yapmaya devam etmeliyiz. 2021 yılında sayıları 103 bini aşan ihracatçılar 225 milyar 368 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
Bir yılda Türkiye’ye kazandırdıkları döviz miktarını 56 milyar dolar artıran ihracatçılar, 2021 yılının 3. çeyreğinde büyümeye yüzde 48’lik katkı sağladı.
Daha fazla üretip, ihracatımızı artırmamız için öncelikli ihtiyaç kalemlerinden birisi enerji. Enerjide de dışa bağımlılığımız ve enerji fiyatlarındaki artış sanayicinin, ihracatçının belini büküyor.
Sanayiciler ve üreticiler, 2022 yılı başında enerji fiyatlarındaki artış ve uzun yıllar sonra gelen kesinti nedeniyle elektriğe çarpıldı.
2022 yılına girerken sanayide kullanılan elektriğe gelen yüzde 126,12’lik zam, asgari ücretteki yüzde 50’lik artış, doğalgaz ve akaryakıta da büyük zamlar olmuştu.
Sanayici, zamlı faturaları nasıl ödeyeceğini kara kara düşünürken şimdi de, üretime haftanın üç günü ara verme ile karşı karşıya kaldı. Bu şartlarda siparişler nasıl yerine getirilecek, sözleşmelere nasıl uyulabilecek.
Hükümetin bu durumda oluşacak yaraları saracak tedbirleri hızlıca hayata geçirmesi gerekiyor.
Dünya ticaretindeki dengeleri pandemi bozdu. Pandemi döneminde tüm maliyetler astronomik şekilde arttı. Dünya genelinde enflasyonist bir ortam oluştu.
Pandemi Omicron varyantıyla yine bilinmezliğe doğru ilerlerken, Türk ekonomisi pandeminin ve Merkez Bankası’nın faiz indirim kararlarının etkisiyle çok zikzaklar çizdi. Dolar kuru 9 TL bandından kısa sürede 18 TL’ye çıkarak sonrasında 13,5 TL bandına geriledi.
2021 yılının son çeyreğinde döviz kurlarında tsunamiye dönen dalgalanma sonrasında piyasada iğneden ipliğe her şeye yüzde 80-100 arasında zam geldi. Sonrasında dolar kuru 13,5 TL bandına gerilemesine karşın gelen zamlarda 1 kuruş dahi indirim olmadı.
IMF Başkanı Kristalina Gergieva, 2022 yılının küresel ekonomi için pandemi yılı olan ve sert kapanmalarla, tedarik zinciri aksamalarıyla geçen 2020 yılından daha zorlu geçeceğini dile getiriyor.
Özetle, 2022 yılı çok zorlu bir yıl olmaya aday. Hükümetin bu noktada atacağı adımlar hayati öneme sahip.
Türkiye, 2022 yılında 250 milyar dolar ihracat yapmak istiyorsa hükümetin bunun için gerekli altyapıyı sağlaması gerekiyor.
Önümüzdeki aylarda güzel haberlerde buluşmayı diliyorum.