Eğitime ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, ATSO 27. Meslek Komitesi (Mermer İhracatçıları) Başkanı Saliha Kılınçarslan, ATSO Meclis Üyeleri Hüseyin Karabulut, Şaban Ceylan, Mehmet Tamer Günel ve Mesut Tabak ile ATSO Meslek Komiteleri üyeleri katıldı.
Eğitimin açılı konuşmasını yapan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, “Mermerin başkenti olan ilimizde ufuk açıcı bir proje olacağını düşündüğümüz Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi, ortakları bakımından da ilimizin tamamına hitap etmektedir. Projemizin ortakları Bolvadin Ticaret ve Sanayi Odası, Çay Ticaret ve Sanayi Odası, Dinar Ticaret ve Sanayi Odası, Emirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve Sandıklı Ticaret ve Sanayi Odası olarak belirlendi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi, İscehisar Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, benim Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdürdüğüm Afyon Boğaz Mermerciler Derneği ve Afyonkarahisar İscehisar Mermerciler Derneği de projede iştirakçi olarak yer aldı” dedi.
Proje kapsamında eğitim ve seminerlere ağırlık verileceğini kaydeden Merdivenci, “128 bin 5 Avro’luk bütçeye sahip olan Mermer Sektöründe İş Sağlığı Güvenliğinin Geliştirilmesi projesi 18 ay sürecek; proje bütçesinin yüzde 85,89’u Avrupa Birliği fonlarından Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Proje kapsamında; mermer sektöründe iş sağlığı güvenliği ile ilgili eğitim materyalleri hazırlanacak, Mermer Sektörü Meslek Komiteleri’ne yönelik toplam 3 eğitim verilecek, mermer sektöründe yer alan KOBİ’lere toplam 12 eğitim verilecek, 6 adet seminer düzenlenecek. Bu çerçevede Bolvadin, Çay, Dinar, Emirdağ ve Sandıklı ilçelerimizde de eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitim sırasında izleyeceğiniz animasyon filminin de bu proje kapsamında hazırlandığını bilmenizi isterim” şeklinde konuştu. Merdivenci, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Projemiz kapsamındaki eğitimlerin birincisinin konusunu Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Yasal Haklar ve Sorumluluklar olarak belirledik. Eğitimimizde çalışma mevzuatı ile ilgili bilgiler, çalışanların yasal hak ve sorumlulukları, işyeri temizliği ve düzeni, iş kazası ve meslek hastalığından doğan hukuki sonuçları üzerinde durulacaktır. Mevzuatı incelediğimizde, kanunlar ve yönetmeliklerde iş kazası, meslek hastalıkları, işverenin sorumlulukları, işçinin yükümlülükleri gibi kavramların çok açık bir biçimde ortaya konduğunu görüyoruz. İşverenlerin ve çalışanların hak ve sorumluluklarını bilmesi durumunda sektör daha rahat hareket edecek, üretime ve istihdama odaklanacaktır.”
Merdivenci’nin açılış konuşmasının ardından İş Güvenliği Uzmanı Ahmet Özkan, işveren ve işçilerin sorumluluklarını, iş kazalarının önlenmesi için yapılması gerekenleri anlattı. Eğitim, yaklaşık 1 saat sürdü.
Eğitimimizi buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.