Madencilik Eğitimleri İlköğretim Okullarına İndiTurkuaz Gazetesi

23.11.2024 - 11:24

Madencilik Eğitimleri İlköğretim Okullarına İndi

Ankara, Balıkesir ve Trabzon’da Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan ‘Sürdürülebilir Tabiat Dostu Madencilik ve Gezici Müze Eğitimleri’ projesi ile çocuklara madencilik eğitimi verildi.

Madencilik Eğitimleri İlköğretim Okullarına İndi
Son Güncelleme :

13 Haziran 2022 - 16:05

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 2018 yılında Ankara ili ve çevresinde başlattığı “Gezici Müze” eğitim etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Ankara da bulunan Gökçe Karataş İlköğretim Okulu, Abdullah Tokur İlkokulu ve Ortaokulun da verilen eğitimlerin ardından Balıkesir ilinde 2000 öğrencinin yer aldığı15 okulda eğitim verildi.  Eğitimlerine devam eden MTA Balıkesir sonra, Trabzon ilinde Bedri Rahmi Eyüboğlu Ortaokulu’nda eğitime devam etti.

MTA Genel Müdürlüğü Çevre Araştırmaları Dairesi Başkanı Ayten Cesur, MTA Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Bülent Tosun ile Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin katıldığı etkinlikte, MTA Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından çocuklara çevre dostu madencilik çalışmaları ve madenlerin insan hayatındaki önemi anlatıldı.

MADEN ÖRNEKLERİ SERGİLENDİ

MTA´nın çalışmalarını anlatan tanıtım filmi ve karot boyama etkinliğiyle başlayan eğitim sonunda çocuklara, MTA bünyesinde bulunan Türkiye´nin ilk tabiat tarihi müzesi olan Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi´nde yer alan çeşitli fosil, kıymetli maden, taş örnekleri ve doldurulmuş hayvanlar öğrencilere anlatıldı. Gezici Müze´den getirilerek sergilenen örnekleri ilgiyle inceleyen çocuklara boyama kitabı ve çeşitli maden örnekleri hediye edildi.

`GÜZEL DÖNÜŞLER ALDIK´

MTA Genel Müdürlüğü Çevre Araştırmaları Dairesi Başkanı Ayten Cesur, MTA Genel Müdürlüğü´nün kurulduğu günden bu yana yaptığı çalışmalarda çevre hassasiyetini ön planda tuttuğunu söyledi. Çevre dostu madencilik bilincinin çocukluk yaşında verilmesi gerektiğinin farkındalığıyla proje başlattıklarını söyleyen Cesur, “İlk olarak merkez kampüsteki kreşimizde etkinlik başlattık. 1 ay süreyle çocuklara doğa dostu madenciliğin önemini ve atıklarla ilgili eğitim düzenledik. Çocuklardan da bu konuda çok güzel geri dönüşler aldık. Yaptığımız çalışmayı projelendirip Türkiye genelinde uygulamaya karar vererek `Doğa dostu sürdürülebilir madencilik ve gezici müze´ projesini başlattık” dedi.

`MÜZEMİZİN NADİDE ESERLERİNİ BULUŞTURACAĞIZ´

Cesur, ilk ve ortaöğretim düzeyindeki çocuklara çevre dostu madencilik çalışmalarını anlatmayı amaçladıklarını belirterek, “Tüm Türkiye´de mümkün olduğu kadar fazla okulda yürütmeyi hedeflediğimiz proje kapsamında madenlerin hayatımızdaki yerinin önemini, madenlerin hayatımızdan çıkarılamayacağını anlatmayı hedefliyoruz. Gezici müze kapsamında da merkez kampüsümüzde bulunan ve yılda ortalama 400 bin ziyaretçiyi ağırlayan Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi´ne uzaklık nedeniyle gelemeyen çocuklarla müzemizin nadide eserlerini buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

`2023´TE DE DEVAM EDECEĞİZ´

Her iki projeye de Balıkesir´den başladıklarını söyleyen Cesur, “Balıkesir´de toplam 15 okulda 2 bin öğrenciye ulaştık. İkinci ayağını Trabzon ve Ordu´da gerçekleştirdiğimiz proje çalışmalarına eğitim ve öğretim çalışmaları tamamlanana kadar maksimum öğrenciye ulaşmayı amaçlıyoruz. 2023 genelinde de Türkiye genelinde ulaşabildiğimiz kadar çocukla bir araya gelip madenciliği anlatmak ana hedeflerimiz arasında” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız