Maden yasası masaya yatırıldı - İzinler 3 ayda sonuçlanacakTurkuaz Gazetesi

24.11.2024 - 16:20

Maden yasası masaya yatırıldı

Madencilik sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından oluşan Maden Platformunun katkıları ile T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih METİN ve Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY’ in katılımları ile madencilik sektöründeki güncel gelişmeler ve sektör sorunlarını istişare edebilmek adına gerçekleştirilen toplantıya 300 yakın madenci izleyici olarak katılırken STK başkanları tek tek sorunlarını anlatma fırsatı buldular.

Maden yasası masaya yatırıldı
Son Güncelleme :

29 Ocak 2021 - 14:04

Madencilik sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından oluşan Maden Platformunun katkıları ile T.C. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih METİN ve Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY’in katılımları ile madencilik sektöründeki güncel gelişmeler ve sektör sorunlarını istişare edebilmek adına gerçekleştirilen toplantıya 300 yakın madenci izleyici olarak katılırken STK başkanları tek tek sorunlarını anlatma fırsatı buldular.

BU TOPLANTIYI İZLEYİN VE MADEN İLE ALAKALI YORUMLARINIZI LÜTFEN BELİRTİN.

Maden Platformu tarafından düzenlenen Madencilik Sektörü İstişare Toplantısı 16 STK’nın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda en fazla öne çıkan konu başlığı; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin tarafından orman izinlerinin bundan böyle maksimum 3 ay içinde sonuçlandırılacağını söylemesi oldu.

Sanal ortamda gerçekleşen toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Maden Platformunu oluşturan sivil toplum kuruluşu yöneticileri katıldı.

Dinçer: “Düşünülen taslak sorunlara çözüm değil”

Dinçer, şu anki yürürlüğe girmesi düşünülen taslağın sorunlara çözüm olmadığını belirterek: “Var olan taslağın incelendiğinde hali hazırdaki sorunlara çözüm olmadığını; yönetmeliğin bu şekilde yürürlüğe girmesi halinde mevcut işletmelerin sürdürülebilirliğinin sağlanamayacağı, yeni izinlerin alınamayacağı kısaca orman vasfında geçen alanlarda madencilik yapılmasını imkansız hale getireceği görülmüştür” ifadelerini kullanarak 16 STK tarafından hazırlanan taslağın Bakan Yardımcısına sunulduğunu tekrar dile getirdi.

İMİB Başkanı Dinçer’in ardından Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey şu anki kanunda doğaya zarar vermeden faydalanmanın gerçekleştirilebileceğini vurgulayarak: “Kanununda, ana yasanında getirdiği düzenlemeler; aslında zarar vermeden faydalanmayı düzenliyor.” dedi.

İzinler artık online olarak takip edilecek

Bakan Yardımcısı Metin ormanların önemini ve gelecek nesillere bırakmanın öncelikli görevlerinin olduğunu belirtti. Ancak ormancılık sektörünün milli ekonomiye olan katkısının tam olarak idrak edilememesinin bir problem olmasına karşın Tarım Orman Bakanlığının son yıllardaki çalışmalarla birlikte ormanların hak ettiği değere kavuştuğunu söyledi.

İzinlerin başvur.ogm.gov.tr internet adresinden yapılıp ve şeffaf bir şekilde takip edilebildiğine dikkat çeken Metin, “Artık dosyam nerede diye Orman Müdürlüğünün hiçbir birimini aramanıza gerek yok, internet sitesine kolaylıkla giriş yaparak dosyanızın hangi işlemde ve hangi birimde olduğunu çok rahatlıkla görebileceksiniz.” dedi.

Sektörden gelen taleplerin ilgisiz kalmadığını ilgili birimlerce gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Metin, müracaat aşamasında işlemlerin daha hızlı neticelendirilmesi için diğer kurumlarla elektronik ortamda bilgi ve belge paylaşımlarının devam ettiğini söyledi.

16 STK’dan ortak sunum

Bakan Yardımcısı Metin’in konuşması ardından Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Barış Ünver tarafından 16 STK’nın ortak hazırlamış olduğu sunum gerçekleştirildi. Ünver sunumunda, ağırlıklı olarak orman izin süreçlerinin belirsiz oluşu ve yeni hazırlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesi’nin uygulama yönetmeliği taslağı konularını vurguladı.

Kaya: “Şu an imdat noktasındayız”

Sunumun sonrasında STK başkanları da kendilerine verilen konuşma süreleri boyunca sektördeki sorunlarla ilgili konuları dile getirdiler. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Önce insan, önce çevre mottosuyla hareket ediyoruz, Hayatımız Maden çalıştaylarıyla da bunu ispatladık. Şu anda imdat noktasındayız, yardımlarınızı talep ediyoruz” dedi.

Emiroğlu: “Gerçekten problemlerimiz son derece büyük”

Kaya’nın konuşması ardından TMD Başkanı Ali Emiroğlu artık ödenemeyecek boyutlara ulaşan ve dünyanın en pahalı arazi izin bedellerinin olduğunu vurgulayarak “Bu sorunlara ilave olarak taslağın gelmesi ve taslakta madenciliğin ölüm fermanı olarak diyebileceğimiz maddelerin yer alması, madenciliğin neredeyse yapılamaz hale getirilmesiyle sektörümüzün moral ve motivasyonunu bozmuştur. Bizim sektörümüz cam, seramik demir çelik, döküm gibi onlarca sanayi sektörüne hammadde sağlayan bir sektördür ve bizler gerçekten çalışamaz durumda olduğumuz zaman bu sanayilerinde çarkları dönmeyecektir.” ifadelerini kullandı.

Alimoğlu: “Maden bizim her şeyimiz”

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu konuşmasında madenin ülkemizdeki ve dünyadaki önemine dikkat çekerek: “Maalesef Enerji Bakanlığından aldığımız ruhsatların bile güvencesi yoktur. Bizler ormanlarımızın binde üçünü kullanarak çok büyük bedeller ödüyoruz. Bizler 16 STK ve madenciler olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz sizlerin de desteklerini bekliyoruz.” dedi.

STK başkanlarının konuşmalarını tamamlamasının ardından Bakan Yardımcısı Metin konuşmacılara teşekkür etti ve konuşmacıların değindiği konulara ilişkin Orman Genel Müdürlüğünün çalışma yaptığını belirterek kısa bir süre sonra tekrardan bir araya gelineceğini belirtti.

Evrakları tamamlanan işletmelerin sonucu en fazla 3 ayda verilecek

Bakan Yardımcısı Metin yapılan anket sonucunu da değerlendirerek müjdeli haberi verdi: “Katılımcılarımızdan çoğu 3 ila 6 ayı makul süre olarak kabul ediyor. Ben size şunu gönül rahatlığıyla söylüyorum evraklarını tam olarak teslim etmiş işletmelerin en fazla 3 ay içerisinde talebi neticelendirilecek.” ifadelerini kullandı.

Dinçer: “Bu toplantı sektörümüze moral motivasyon olmuştur”

Toplantı sonunda STK başkanlarına seslenen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer toplantının çok olumlu geçtiğini bildirerek önümüzdeki günlerde hızlı bir şekilde teknik ekipler oluşturup Ankara’da görüşmelere devam edileceğini belirtti.

 

TÜMMER tarafından toplantıda konuşulan konular tek tek rapor haline getirilip üyeleriyle paylaşılmıştır.

Tümmer tarafından tutulan rapor aynen aşağıdaki gibidir.

Madencilik sektöründe faaliyet gösteren STK’lardan oluşan Maden Platformu’nun ortak organizasyonu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn. Fatih METİN ve Orman Genel Müdürü Sn. Bekir KARACABEY’in katılımları ile bugün (28.01.2021) saat 14:00’da “Madencilik Sektörü İstişare Toplantısı” gerçekleştirilmiştir.

Toplantı, Orman Genel Müdürü Sayın Bekir KARACABEY ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Fatih METİN’in açılış konuşmaları ile başlamıştır.

Toplantı için hazırladığımız sunumda;

1.Orman arazi izinlerinde yaşanılan sorunlar

  • İzin süreçlerinin belirsizliği,
  • İzin bedellerindeki artışlar,
  • İzin taleplerindeki retler,
  1. 16 ncı Madde Uygulama Yönetmeliği taslağında madenciliği imkânsız hâle getirecek hükümler
  • Madencilik faaliyetine izin verilip verilemeyeceğinin, il orman varlığı ve ildeki madencilik faaliyet alanı kıyaslaması sonucuna göre belirleneceği,
  • Tarım arazilerine 1 km mesafede kalan orman arazilerinde madencilik faaliyetlerine izin verilmeyeceği,
  • Grup (a) ve (b) bendi ruhsatlarda, mevcut izinler ve talep edilen alanın toplamı 10 hektarı (ocak+pasa+stok vd), Kamu kurum ve kuruluşları hariç III. ve IV. Grup ruhsatlarda, mevcut izinler ve talep edilen alanın toplamı 100 hektarı (ocak+pasa+stok vd) geçmesi durumunda, izinli kısımların rehabilite edilip teslim edilmemesi halinde ilave izinlerin verilmeyeceği,
  • Deniz sahili ön görünümüne 5 km. mesafedeki alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmeyeceği,

gibi önem arz eden konular ayrıntısı ile ifade edilmiştir.

 

Maden Platformu adına TOBB Madencilik Komisyonu Başkanı Sn. H.İbrahim KIRŞAN, SERHAM Başkanı Sn. Ahmet GÜMÜŞCÜ, AGÜB Başkanı Sn. Şevket KORUÇ, YMGV YK Üyesi Sn. Mehmet YILMAZ, TMD Başkanı Sn Ali EMİROĞLU, TÜMMER Başkanımız Sn. İbrahim ALİMOĞLU, EİB Başkanı Sn. Mevlüt KAYA, İMİB Başkanı Sn. Aydın DİNÇER konuşma yaparak izin süreçleri başta olmak üzere sektörün yaşadığı sorunlara yönelik kısa ve öz açıklamalarda bulunmuşlardır.

 

Toplantı süresince katılımcılar sorunlara ilişkin görüşlerini yazılı olarak bildirmişlerdir.

 

Orman Genel Müdür Yardımcısı Sn. Bekir KARACABEY;

  • İzin süreçlerinin kısaltılması ve şeffaflaştırmasıyla ilgili çalışmalarda bulunduklarını, ruhsat sahibi veya kanuni vekilinin izin müracaatlarını basvur.ogm.gov.tr adresinden takip edebileceklerini,
  • İzin bedellerinde en az %20 olacak şekilde indirime gidildiğini,
  • Devam eden salgın sürecinde, orman bedellerinin ertelenmesine yönelik çalışma yapılabileceğini,
  • Yetki devri uygulamasının başladığını,

ifade etmişlerdir.

 

Toplantı esnasında Sayın Bakanımızın “izinlerdeki makul süre sizce ne olmalıdır” talimatıyla düzenlenen ankete, katılımcıların büyük çoğunluğu 2 ila 3 ay arası cevabını vermiştir.

Bakan Yardımcımız;

 

  • Belgelerin eksiksiz sunulması halinde orman izinlerinin en fazla 3 ayiçerisinde sonuçlandırılacağını,
  • Sektör sorunlarının öncelikli olduğunu ve bu sorunların çözümü için istişare toplantılarınındevam edeceğini,
  • OGM ve Maden Platformu teknik ekiplerinin önümüzdeki hafta Ankara’da bir araya gelerek yönetmelik taslağı ve sektör sorunları hakkında çalışma yapmalarını,takip eden haftada ise kendilerinin de katılacağı bir toplantı daha yapılmasını, kısa sürede sonuçlandırılacak çalışmanın Sayın Bakanımıza arz edileceğini,
  • Pandemi sürecindeki orman arazi izin bedelleri borçlarının yapılandırılması ile ilgili de çalışmaların yapılacağını ve bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bizzat kendisinin görüşmelerde bulunacağını

ifade ettikten sonra Bakanlıklarının sıfır tolerans olarak belirledikleri aşağıda istanbul escort anılan işlerin, her sektör STK’sının üyeleri ile paylaşmasını talimatlandırmıştır.

  • Rehabilitasyon: Taahhütleri yerine getirilmesi zorunludur. 2021 yılında rehabilitasyonla ilgili denetimler artırılacak, hassasiyet göstermeyen firmalara kanuni yaptırımlar uygulanacaktır.
  • Aşımlar: Sıfır toleranslı bir konudur. Kimi gecikmeler nedeniyle yapılan aşımlar için vakit kaybetmeden izin müracaatında bulunulmalıdır. Para cezası dışında idari yaptırımların Halkalı escort da uygulanacağı bir konudur.

Katılımın yoğun olduğu toplantıda, Sektör Temsilcileri yakın dönemde hayata geçirilen yetki devri, izin sürecinin 3 ayda sonuçlanması, gerek yönetmelik taslağı gerekse sektör sorunlarının görüşüleceği toplantıların Gazinatep escort devam etmesi konularında duydukları memnuniyetleri ifade ederek Bakan Yardımcımız ve bürokratlarımıza teşekkürlerini sunmuşlardır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Ergün Yıldırım 1 Şubat 2021 / 11:10 Yanıtla

Ruhsat izinleri alınmış,yolu yapılmış suyu ve elektiriği çekilmiş,Çalışmaya ve üretime başlamış,Aynalar açılmış,Ancak,Ekonomik bir sebepten veya herhangi bir sebepten Ödenmesi gereken. yıllık Ruhsat BEDELİNİ ödeyemediği için İptal edilen Ruhsatların geçmişe dönük varsa borçları yapılandırılarak bir kereye mahsus da olsa RUHSATLARIN sahiplerine iade edilmesi ve Ruhsat iptallerinin onüne gecilmesi Binlerce mağduriyetin ortadan kaldırilması acil Elzemdir.Umarım sayın yetkililer bu haksız ve hukuksuz bu uygulamalara çözüm getirirler.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız