İMİB YÖNETİMİ SAHAYA İNDİTurkuaz Gazetesi

02.01.2025 - 16:18

İMİB YÖNETİMİ SAHAYA İNDİ

Maden yasasındaki değişiklikler ve orman bakanlığındaki 16. Maddenin iptali ile alakalı yargıya ilk başvuran İMİB yönetimi, sektör menfaatlerini korumak ve sorunları mahallinde görmek için sahaya inerek, mermerci iş insanlarıyla ve sivil toplum örgütleriyle birebir toplantılar yapmaya başladı.

İMİB YÖNETİMİ SAHAYA İNDİ
Son Güncelleme :

28 Kasım 2024 - 15:08

Dünya mermer başkenti olarak bilinen Afyonkarahisar’da ilki gerçekleşen toplantı verimli geçti.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Sektör Buluşması Afyonkarahisar’da yapıldı. Toplantıda Afyonkarahisar doğal taş ve mermer sektörünün temsilcilerine değişen mevzuatlar ve sektörde yaşanan sıkıntılar hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Karşılıklı görüş alışverişi gerçekleştirilen toplantıda sektörün geleceği konuşuldu.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, sektör buluşmalarına devam ediyor. Afyonkarahisarlı doğal taş ve mermer sektörü temsilcileri, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen sektör istişare toplantısında bir araya geldi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen sektör buluşmaları toplantısına İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Eyüp Batal, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı Kadir Sayın, İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, sektör bileşenleri ve ilgililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser yaptı. Serteser, Afyonkarahisar’ın mermercilik sektöründeki öncü yerinden söz ederek, sektörel sorunların olduğuna değindi. Serteser şunları kaydetti: “Bildiğiniz üzere dünyanın zengin mermer yataklarının bulunduğu Alp Kuşağı’nda yer alan ülkemiz, önemli mermer rezervlerine sahip. Bu rezervlerin dikkat çeken bir kısmı ise İlimizde bulunmakta. Yaklaşık 3 bin yıldır mermercilik yapan ilimizde, bölgenin zengin ocaklarından çıkarılan mermer blokları, binlerce yıldır şehrimizde işleniyor ve gerek ülkemizin, gerekse dünyanın birçok ünlü eserine doğal estetik değer katmaya devam ediyor. Şehrimizin ihracatının yüzde 67,23’ünü de doğal taş sektöründeki değerli iş insanları gerçekleştirmekte. Dolayısıyla doğal taş sektörü İlimizin en önemli sektörlerinin başında gelmektedir. Tabi, sektörümüzün birçok sorunu var ve bu sorunlar devam etmekte. Sektörümüzün sorunları ve çözüm önerilerine tek elden değinip çalışma yaparak daha iyi sonuçlar alacağımıza eminim. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun her fırsatta değindiği gibi ‘Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.”

“Sektörün en büyük savaşı var olma savaşı olarak öne çıkıyor’’

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Eyüp Batal ise konuşmasında sektörün sıkıntılarından söz etti. Batal, sektörün sıkıntılarının her geçen gün değiştiğini şu sözlerle ifade etti: “Bundan 3-4 yıl önce bu toplantılara yaptığımızda aslında hepimizin en önemli konusu ‘İzinlerimiz gelmiyor, orman izinlerimiz takılıyor, güvenlik soruşturmalarına takılıyoruz’ noktalarıydı. Ama geçen süre içerisinde maalesef sektörümüzdeki yatırım ortamının ciddi anlamda değişmesi ve özellikle maliyetlerinin ciddi oranda artması ama satışlarımız dolar bazlı olduğu için ve dolardaki artış maalesef Türk lirası maliyetlerimizi karşılamadığı için şu anda sektörümüzün bizim gözlemlediğimiz kadarıyla en önemli problemi aslında karlılık, hatta karanlık demeyelim daha az zarar etme ya da pazarını ya da müşterisini kaybetmemek için özveriyle bir şekilde bugünleri yönetmeye çalışma şeklinde duruyor.”

“YASA DEĞİL YÖNETMELİKLER ETKİN”

Doğal taş ve mermer sektörünün çıkan yönetmeliklerin hızına yetişemediğini, her çıkan yönetmeliğin sektöre farklı sorunları ve maliyetleri beraberinde getirdiğini aktaran Başkan Batal, “Hazırlanan bir torba yasa var ve bu torba yasa ile ilgili getirilen şey tamamı sektörün önünü açmaya yapılan şeyler değil. Tamamen sektöre yeni ilave mali ya da idari külfetler getirmek üzerine yapılmış çalışmalar. Şimdi bu noktada bu bahsettiğimiz 3 düzenleme aslında bugünkü toplantımızın sizlerle yapılmasının ana sebebini oluşturuyor. Sizlerin de malumu Türkiye’ye herhalde madencilik dışında yasası olan başka bir iş kolu ben bilmiyorum varsa birazdan ifade edersiniz. Dolayısıyla bir yasamız var. Allah rahmet eylesin atalarımız bu işin önemini düşünerek yasa ile düzenlemişler ama şu anda maalesef her şey fiili uygulamalarla ya da yönetmeliklerle gidiyor” diye konuştu. “Maden yönetmeliğinin biz birlik olarak sosyal medyadan öğrendik.

Biz orman yönetmeliğini keza yayınlandıktan sonra detaylarla hakim olduk. Şu anda da torba yasa olarak hazırlanan yasa bizimle paylaşılmadı” diyen Başkan Batal, kanun ve kural koyucuların bu tür uygulama değişikliklerinde maden platformunu muhatap aldığını belirtti.

Doğal taş sektörü diğer maden guruplarından farklıdır.  Bizimki dinamik bir üretim şeklidir, dolayısıyla diğer madenler guruplarından farklıdır, sorunlarında bu farklılıklar göz önüne alınarak ele alınması gerekmektedir. Doğal taş sektörü dinamik bir üretim dolayısıyla, biz sürekli taşın gittiği yöne göre iznimizi çalışmalarımızı çeviriyoruz. Ayrıca Pazar sıkıntımız var sürekli rekabet etmek zorundayız.  Dedi.

 

 

Açılış konuşmalarının arkasından İMİB Hukuk müşavirliği tarafından hukuksal düzenlemeler konusunda bilgilendirme yapılarak, soru cevap şeklinde toplantı devam etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız