Geçmişten Günümüze MermerTurkuaz Gazetesi

21.11.2024 - 20:20

Geçmişten Günümüze Mermer

Geçmişten Günümüze Mermer
Son Güncelleme :

14 Ekim 2022 - 9:40

Geçmiş tarihlerde adalara yerleşen insanlar sadece balık yakalama becerilerini geliştirmişlerdir. Zaman içinde taşı kullanmayı öğrenen insanların ilk yaptıkları avadanlıkların tümü̈ taştır. İnsan ırkı var olmaya başladıktan sonra en güvenilir dostu olarak taşı görmüştür. Buğdayı öğütmek için değirmeni, avlanmak için kesici aletleri de taşı kullanarak oluşturmuşlardır.

Roma ve Osmanlı Devleti zamanında yapılan cami, medrese, türbe, saray, köprü, su kemerleri gibi eserlerin güzelliğini, değerini ön plana çıkaran yine doğal taş olmuştur

Ülkemizde geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlar ticaret için doğal taşı kullanmaya devam etmektedir. Nitekim doğal taş ile ticaret yapmak gelecek yüzyıllara kadar devam edecektir.

Farkında olmadan coğrafyamızdaki tarihi zenginliğimizi ihmal edip ithal ürünlere ağırlık vererek varlık içinde yokluk yaşamaya ülkemizi mahkûm ediyoruz.

Ülkemiz madenciliğinde doğal taş sektörü son yıllarda gerek üretim, gerekse ihracatta çok olumlu bir süreç içine girmiştir. 1980’li yıllarda kazanılan ivme ile diğer madencilik faaliyetlerine göre daha aktif bir konuma girmiş olup üretim ve işletme sürecindeki kalite artışı ile beraber kazanılan deneyimlerle uluslararası piyasalarda gerçek yerini edinmiştir.

Geçmiş dönemlere oranla 2022’in ilk 6 ayında doğal taş ihracatı %20 oranında düşüş gösterdi. Tabi ki birçok etken var ama ağırlıklı olarak İran taşlarının blok ve işlenmiş şekilde ithalatı en büyük sebebi oldu.

İran şu an Türkiye’de doğal taş ithalatı yaparak ürünlerini pazarda tanıtmaya çalışıyor. Türkiye doğal taş rezervinde dünyanın %40’ını oluştururken, biz kendi taşımızı pazarlamayı anlık menfaatlerle geri plana atıyoruz.

Türkiye de 650 çeşit renk ve desende doğal taş mevcut. Özel sektör ve kamu projelerinde yerli taşımızı ön plana almamız gerekiyor. Bu konuda sorumluluk ilk önce meslektaşlarımıza düşüyor. Daha sonra müteahhit ve mimarlardan bu konuda ülkemiz için gerekli hassasiyetlerini gösterip yerli doğal taşa ağırlık vermelerini talep ediyoruz. Tüm dünyada ekonomisi güçlü, sistemli, düzenini kurmuş ülkelerde dahi ekonomik kriz irili ufaklı şekilde yaşanmaktadır. Biz müşterilerimizi yerli doğal taş yerine muadili olan ithal doğal taşa yönlendirdikçe ülkemiz açısından ekonomiyi daha da zor hale getirmiş oluruz.

Türkiye de doğal taş madeni olan başlıca illerimiz;

Kırklareli, Silivri, Bursa Balıkesir, Bilecik, Manisa, İzmir, Afyon, Burdur, Isparta, Muğla, Antalya, Karaman, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Konya, Eskişehir, Karabük, Kastamonu, Çankırı, Çorum, Amasya, Düzce, Kayseri, Malatya, Elazığ, Adıyaman, Erzincan, Siirt Bayburt, Samsun, Amasra, Ankara, Kırşehir, Aydın, Çanakkale, Düzce, Gümüşhane, Bayburt, Diyarbakır, Sivas.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız