Toplantıda, madencilik sektörünün 2024 yılında karşılaştığı finansal zorluklar, düşük döviz kuru, yüksek enflasyon ve ihraç pazarlarındaki daralma gibi konular ele alındı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, özellikle finansmana erişim zorluklarının sektörün üzerinde büyük bir baskı yarattığını belirtti. Alimoğlu, “Maliyetlerimiz artarken döviz kuru yerinde sayıyor. Enflasyonla mücadeleyi destekliyoruz, ancak ihracat yapabileceğimiz bir ekosistemin korunması çok önemli. İhracatçılarımız çoğu zaman maliyetine, hatta zararına ürün satıyor. Bu noktada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz alım farkını yüzde 2’den yüzde 5’e çıkarmasını talep ediyoruz” dedi.
Yeni Düzenlemeler ve Zorluğuyla Gelen 2025
2024 yılının sektör için zor geçtiğine vurgu yapan Alimoğlu, 4 Eylül 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan Orman Kanunu’nun 16. maddesinin uygulanmasına yönelik düzenlemelerin madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtladığını belirtti. Bu kapsamda, ilgili STK’larla Danıştay’a iptal davası açtıklarını ve orman izinlerindeki yeni düzenlemelerin sektörü ciddi şekilde tehdit ettiğini dile getirdi.
Denizli’nin İhracat Performansı
Toplantıda söz alan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2024 yılının 4,4 milyar dolarlık ihracatla kapatılacağını belirtti. “Denizli, işlenmiş doğal taş ihracatında lider konumda ve toplamda 220 milyon dolarlık ihracata ulaştı” diyen Memişoğlu, 2025 yılında hedeflerinin 4,7 milyar dolarlık ihracat yapmak olduğunu ifade etti.
Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu ise Denizli’nin ihracatının düşmemesine rağmen kârlılık oranlarında büyük kayıplar yaşandığını vurguladı. Kasapoğlu, “Dezenflasyon politikaları önemli, ancak 2025 yılında kur politikasıyla birlikte istihdam ve üretim politikalarının da etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor” dedi.
Finansal Destek ve Teşvikler
Toplantının ilk oturumunda, Türk Ticaret Bankası, İhracatı Geliştirme A.Ş. ve Eximbank yetkilileri, ihracata yönelik finansman desteklerini ve yeni fırsatları paylaştı. Kamuoyuna yansıyan emek-yoğun sektörlere yönelik teşvikin de madencilik sektörüne olumlu yansımaları olabileceği belirtildi.
Maden Sektör Buluşması’nın Devamı Muğla’da
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, “Bu tarz toplantılar, sektörün sorunlarını dile getirme ve çözüm yolları üretme açısından büyük önem taşıyor” diyerek etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. Maden Sektör Buluşması toplantılarının ikincisinin 25 Aralık 2024 tarihinde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirileceği bildirildi.