Doğal taş ihracatında Çin açığının ilacı Hindistan ve Suudi Arabistan olacakTurkuaz Gazetesi

30.12.2024 - 20:06
Murat Demircan

Murat Demircan Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Başkanı

Murat Demircan

Doğal taş ihracatında Çin açığının ilacı Hindistan ve Suudi Arabistan olacak

Doğal taş ihracatında Çin açığının ilacı Hindistan ve Suudi Arabistan olacak
Son Güncelleme :

08 Eylül 2022 - 15:19

Doğal taş ihracatında Çin açığının ilacı Hindistan ve Suudi Arabistan olacak

Türk doğal taş sektörü 1980 sonrasında ihracata yoğunlaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2008 yılında baş gösteren Mortgage krizine kadar Türkiye en çok doğal taşı ABD’ye ihraç etti. Mortgage krizi sonrasında yeni ihraç pazarı arayışına giren Türk doğal taş sektörü her yıl çift haneli büyüme rakamları yakalayan Çin Halk Cumhuriyeti’ne yöneldi.

Geçtiğimiz yıllarda Çin’e yapılan doğal taş ihracatı yıllık 980 milyon dolara kadar çıktı.

Son 5 yıldır Çin ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama, sonrasında patlak veren pandemi ve Çin’in gayrimenkul devi Evergrande krizi üst üste gelince 2022 yılının geride kalan döneminde Çin doğal taş ihracatındaki liderliğini ABD’ye kaptırdı.

2022 yılının ilk 7 aylık döneminde ABD’ye yapılan doğal taş ihracatı 295 milyon dolar olurken, Çin’e yapılan ihracat 242 milyon dolarda kaldı.

Çin’e doğal taş ihracatındaki kayıp 500 milyon doları aşacak görünüyor.

Türk doğal taş sektörünün en büyük ihraç pazarındaki kayıpları nasıl telafi etmeyi planladığı Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya’ya İzmir’de düzenlediği basın toplantısında soruldu.

Çin, pazarının geleceği ile ilgili net ifadeler kullanmaktan kaçınan Çetinkaya, Amerika pazarı yanında Hindistan ve Suudi Arabistan’ı işaret etti. Hindistan’a ihracat 2022 yılının ocak-temmuz döneminde 67 milyon dolara gelmiş ve en çok ihracat yapılan üçüncü ülke konumunda. Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki siyasi yakınlaşma doğal taş sektörünün bu ülkeye ihracat iştahını artırmış görünüyor.

Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Türkiye’nin Suudi Arabistan’a iki ülke arasındaki kriz öncesinde 150 milyon dolar civarında ihracat yaptığını ilişkilerin normalleşmesi sonrasında bu ihracat rakamlarına tekrar ulaşabilecekleri mesajını verdi.

İzmir’deki basın toplantısında Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, maden sektörünün en önemli girdilerinin işçilik, akaryakıt ve elektrik olduğunu paylaşarak, maden sektörü için yenilenebilir enerji yatırımları için finansman desteği istedi.

İzmir’deki basın toplantısına ev sahipliği yapan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, doğal taş ihracat rakamlarında işlenmiş ürünlerin artışına dikkati çekti.

2022 yılının ocak-temmuz döneminde 457 milyon dolarlık doğal taş ihracatı yaptıklarını ve Türkiye lideri olduklarını aktaran Alimoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye’nin doğal taş ihracatı 2022 yılı Ocak- Temmuz döneminde 1 milyar 208 milyon dolar olurken Türkiye Geneli doğal taş ihracatının yüzde 38’i Ege Maden İhracatçıları Birliği üyelerinde gerçekleştirildi. Bu dönemde Türkiye Geneli doğal taş ihracatında işlenmiş ürünler ihracatı yüzde 69 olurken, EMİB’in işlenmiş ürün ihracatı yüzde 80’e çıktı. İşlenmiş ürünler başta olmak üzere, doğal taş ihracatımızı artırmak için üyelerimizle yaptığımız faaliyetlere hız kazandırdık. Bu çerçevede 26 firmamızla, Yeni Dönem Doğal Taş Pazarlama ve Strateji Geliştirme isimli UR-GE projemizi başlattık ve firmalarımızın ihtiyaç analizi çalışmalarını tamamladık. Kısa süre içerisinde yine bu firmalarımızla yurtdışı pazarlama faaliyetlerine başlayacağız.”

Ekmeğini taştan kazanan Türk doğal taş ihracatçılarının EMİB ve İMİB liderliğinde hedeflerine ulaşmalarını diliyoruz.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız