Türk iş dünyası Kovid-19 süreci sonrası Çin ile ilişkileri güçlendirmek için çalışmalara başladı. Yeni Havaalanına açılması sonucur arnavutköy escort kadınlarına gereksinim olacaktır. Türkiye-Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer, “Çin’e yapılan ihracatın doğru bir çalışma ile çok kısa sürede 2 katına yani 6 milyar dolara çıkması hayal değil” dedi.
Afyonkarahisar’da faaliyet gösterirken ABD ve Çinliler başta olmak üzere birçok yabancı diplomatı ilimizde ağırlayan, daha sonra faaliyetlerini Başkent Ankara’ya taşıyan, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer’ in konuyla ilgili olarak yaygın basında yer alan haberlerinde şu görüşlere yer verildi:
Dernek Başkanı Beşer, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede haziran ayında Çin ve Türk iş insanlarını bir araya getirecekleri organizasyon planı içinde olduklarını belirterek, “Önümüzdeki yıl Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin başlamasının 50’nci yıl dönümü sebebiyle Çin’den 100 kadar iş adamımızı Türkiye’ye davet ettik.
Çin ile beraber demir İpek Yolu güzergahındaki bütün ülkeleri de kapsayacak şekilde iş adamlarımızı bir organizasyonla buluşturacağız. Birebir görüşmelerle karşılıklı ticaret hacminin artması noktasında ülkemiz adına 5 gün sürecek çok faydalı toplantılar düzenleyeceğiz. Mermer ve Maden konularının başını çektiği toplantılarda, gıda ve tarım, enerji, e-ticaret ve bilişim ile müteahhit hizmetleri ve turizm ve lojistik konuları işlenecek” diye konuştu.
AROMATİK BİTKİLERDE ÇIĞIR AÇACAĞIZ
Afyonkarahisar’da çok geniş katılımımla yapılan Aromatik bitkiler üzerindeki toplantımız ilk günden verim verdi. Çinli ve Türk iş adamlarının ikili görüşme yaptığı bu toplantı sonrasında bir çok iş adamımız bağlantı kurarak 20 milyar dolarlık aromatik bitkiler pazarında yerini almıştır.
“HER BÖLGEDEN ÇİN’E İHRAÇ EDİLEBİLECEK ÜRÜNÜMÜZ VAR”
Türkiye ve Çin arasındaki ticaret hacmini değerlendiren Beşer, “Yaklaşık 18,5 milyar dolar ithalatımız, 3 milyar dolar ihracatımız var. Ama Çin çok büyük bir pazar. Bu pazara ciddi manada çalışarak, özellikle Kovid-19 sonrası yeni dönemde Türkiye’deki ihracatçı ve üreticilerin girebileceği; doğru bağlantılar yaptıkları taktirde de uzun ve sürdürülebilir bir ticaret ağının oluşabileceği bir ülke. Madenden gıdaya, çeşitli süt ve süt ürünler, su ve su ürünleri, kanatlı hayvan ve ürünleri, yaş meyve sebze gibi Türkiye’nin her bölgesinden Çine ihraç edilebilecek ürünlerimiz var” şeklinde konuştu.
ÇİN DEVLET BAŞKANININ AÇIKLAMALARI ÖNEMLİ
Çin Devlet Başkanı ŞiCinping’in bir ithalat fuarında söylediği sözü hatırlatan Beşer, “ŞiCinping yaptığı bir konuşmada ülkeler ekonomisine pandemi den sonra katkı sağlamak amacıyla Çin pazarını dost ülkelere açarak ithalatın artırılacağını söylemişti. Bu açıklama bizim için hakikaten çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
ÇİN PİYASASINA MERMERLE GİRDİK PEYNİRLE DEVAM EDECEĞİZ
Çin pazarında Mermer sektörünün lokomatif sektör olduğunu ve Çin hükümetinin buna çok önem verdiğini, mermercilerin bu anlamda ciddi bir referans olduğunu belirten ihsan Başer sözlerine şöyle devam etti.
İhsan Beşer ‘Yeni dönemde Çin’e yönelik yeni ürünlere talep olabileceğini biliyoruz. Çalışmalarımız Süt ve süt tozu ürünleri anlaşması ile zenginleşti. Sözleşmeleri yeni yapıldı. Süt tozuyla beraber artık Çin pazarına peynirin de girmesi için çalışıyoruz. Bu ürünü eğer şimdi tanıtmaya başlarsak 2-3 sene içerisinde pazarda ciddi manada bir ihracat kalemi olur. Nasıl ki, mermeri peynir kalıbı gibi dilim dilim sattıysak, peyniri de mermer gibi Blok blok satarız. ‘ ifadelerini kullandı.