Maden sektöründe madenin çıkarılmasından işlenmesine kadar uzanan süreçte yağsız çalışan kompresörlerin büyük önem taşıdığının altını çizen Atlas Copco Kompresör Tekniği Servis Bölüm Müdürü V. Özgün Şenol, açıklamasında; “ Yağsız çalışan kompresörler büyük önem taşıyor. Bu alanda yaşanabilecek kimyasal ve fiziksel tehlikeleri önceden gören bir teknolojiye sahip olan kompresörler üretirken, aynı zamanda düşük enerji tüketimiyle de üretimde verimlilik artışını sağladık” dedi.
Madencilik sektörü için 100 yıldan uzun bir süredir ekipman ürettiklerini belirten Atlas Copco Kompresör Tekniği Servis Bölüm Müdürü V. Özgün Şenol’a, TuRkuaz Gazetesi merak ettiklerini sordu…
Öncelikle Atlas Copco’nun faaliyetleri ve ürünleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sürdürülebilir verimlilik çözümleri sağlamada dünya lideri olan Atlas Copco, 1873 yılında İsveç’te kuruldu. Kompresör Tekniği, Endüstriyel Teknik, Güç Dokümanları, Vakum çözümleri ile 180’den fazla ülkede faaliyet gösterirken Türkiye’de Kompresör Tekniği olarak 1950’den beri çalışmalarını devam ettiriyor. Dünya genelinde 92 ülkede 45.000’den fazla çalışana sahip olan şirketimiz, müşterilerimize yenilikçi basınçlı hava teknolojilerinin yanı sıra hava ve gaz işleme ekipmanları, hava şartlandırma sistemleri, düşük basınç blower’ları ve yüksek basınç kompresörleri sunuyor.
Ürün ve hizmetlerini sürdürülebilir verimlilik, enerji tasarrufu, güvenlik ve ergonomiye odaklanarak geliştiren Atlas Copco, yüksek verimli değişken devirli hava kompresörleri, Class 0 yağsız kompresörleri, Değişken Hızlı Ünite çözümleri, Smartlink izleme sistemleri, AirNet alüminyum basınçlı hava boru hatları, parça ve servis dâhil olmak üzere sunduğu tüm inovatif çözümlerle sektörde standartları belirliyor.
Sahip olduğumuz geniş ürün yelpazesi ile demir çelik, otomotiv, tekstil, petrokimya, gıda- içecek, ilaç sanayi gibi birçok farklı sektörün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ürünlerimiz arasında Yağ enjeksiyonlu vidalı, yağsız vidalı, santrifüj (turbo), yağsız hava blowerları, pistonlu yüksek basınç kompresörleri, nitrojen jeneratörleri, merkezi kontrolcüler, gazlı ve kimyasal tip hava kurutucuları, marin tipi kompresörler (denizcilik), enerji geri kazanım üniteleri, boosterlar ve filtre grupları bulunmakta.
Ar-Ge’ye düzenli yatırım yaparak, ürünlerimizin yüzde 35’e varan oranda enerji verimliliği sağlamasına ve işletme maliyeti tasarrufuna sürekli katkıda bulunuyoruz. Müşterilerimiz bizi güvenilir, dayanıklı ve enerji verimliliği sağlayan ürünlerimizin yanı sıra sağladığımız servis nedeniyle tercih ediyor. Zorlu koşullara uygun ve dayanıklılığı ile ön plana çıkan ürünlerimizin satış sonrası hizmetleri de bizim için çok önemli. Türkiye geneline yayılan servis ağımız ile 7/24, bütün Türkiye’de lokal olarak basınçlı hava ağınızın maksimum verimlilikte çalışmasını sağlıyoruz.
Amacımız ani arızalara ve plansız duruşlara en kısa sürede müdahale etmek. Bunun için tüm kompresörlerimizin uzaktan izlenmesini sağlayan Smartlink adını verdiğimiz Endüstri 4.0 teknolojisini kullandığımız cihazımızla, içindeki hat sayesinde tüm oluşabilecek arıza durumlarını ve anlık duruşları tanımlanan kişilere mesaj atarak, bildiriyor ve üretim kaybının önüne geçiyoruz.
Madencilik sektörüne yönelik ürünleriniz ve bu ürünlerinizin bakım ve onarımları hakkında ne tür çalışmalarınız var?
Madencilik sektörü için 100 yıldan uzun bir süredir ekipman üretiyoruz. Yağ enjeksiyonlu ve yağsız hava kompresörleri ya da blower’ları ile tüm madencilik uygulamalarında işletmelerin verimliliğini arttırmaya ve maksimum düzeye ulaştırmaya yardımcı oluyoruz. Madencilik sektörüne yönelik pnömatik taşıma, filtre presleri, yığma liçi, öğütme ve eleme, köpüklü yüzdürme işlemleri için 0.5 bar dan 20 bar’a kadar değişik kapasitelerde ürünlerimiz bulunuyor.
Yüzey ve yeraltı madenciliği ve proseslerinde ise, işleme ile ilgili olarak eritme, kok fırını gaz geri kazanımı, doğrudan demir redüksiyonu, baca gazındaki kükürdü giderme, elektrik üretimi, atık su arıtma, enstrüman havası, tesis havası, proses havası, mineral işleme, filtre preslerini veya pnömatik kontrolleri çalıştırmak için zenginleştirme prosesindeki uygulamalarda büyük hacimli ve düşük basınçlı hava ihtiyaçlarına çözüm sunabiliyoruz.
Maden sektörü hataya yer vermeyen bir alan. Dolayısıyla bu sektörde kullanılan ürünlerin bakım ve onarımlarının da düzenli olarak yapılması gerekiyor. Atlas Copco Kompresör tekniği olarak İstanbul’da genel müdürlüğümüz ve servis merkezimiz bulunuyor. Bunun yanında Türkiye genelinde stratejik konumlarda bulunan 5 bölgede yer alan servis merkezlerimizle satış sonrası, yedek parça ve teknik servis hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu bölgelerin dışında kalan müşterilerimize 7/24 ve daha hızlı servis hizmeti verebilmek için ülke çapında 70’den fazla çeşitli şehirlerde yerleşen servis teknisyenlerimiz bulunuyor. Bu sayede en uzak noktalardaki maden yerleşkelerine dahi hizmet verebiliyoruz.
Tüm bunların yanında Smartlink sistemimiz ile kompresörlerin servis zamanlarını takip edebiliyor ve müşterilerimize bunu önceden haber verebiliyoruz. Uzaktan tespit edebildiğimiz bu durum ile ürünlerimizin bakımları zamanında gerçekleşiyor ve bakımın akmasından kaynaklanan arızaların önüne geçmiş oluyoruz.
Smartlink sisteminden biraz bahsedebilir misiniz? Bu sistemin üreticilere ne gibi bir faydası var?
Ülkemizdeki elektrik tüketiminin yaklaşık %40’nı sanayi kuruluşlarının oluşturduğu düşünülürse endüstriyel sektörlere yalnızca basınçlı havayı değil, aynı zamanda enerji tasarruflu basınçlı havayı sağlamak bizim için bir öncelik. Atlas Copco olarak kompresörlerimizde Smartlink adını verdiğimiz sistemimiz sayesinde müşterilerimizin kompresör odalarını uzaktan, bilgisayar, tablet veya cep telefonları üzerinden izleyebilmelerini, bakım zamanlarını, arıza bildirimlerini, yükte ve boşta çalışma oranlarını, enerji sarfiyatlarını ve diledikleri parametreleri sınıflandırarak rapor olarak alabilmelerini sağlıyoruz. Çeşitli lisans seviyelerine bağlı bu sistemde kompresörlerin bakım zamanlarını, çalışma saati bilgilerini ücretsiz olarak sunmaktayız.
SmartLink uzaktan veri izleme sistemi sayesinde bir sorun çıktığında proaktif çözümler anında üretilebiliyor. Sisteme tanımlanan kişiye beklenmedik bir durumda mesaj atılarak, enerji sarfiyatının büyük oranda önüne geçiliyor. Smartlink sunmuş olduğu raporlar ve anlık bildirimlerle %30’a varan enerji tasarrufu sağlıyor. Akıllı algoritmalara ve profesyonel analizlere dayanan Smartlink, uzaktan arıza teşhisi yapıyor ve sapmaları erken aşamada tespit ederek düzeltilmesini sağlıyor.
Smartlink dışında başka sistemleriniz bulunuyor mu?
Atlas Copco olarak geliştirdiğimiz merkezi kontrolcü sistemimiz olan Optimizer ile müşterilerimizin 3 ayrı basınç bandını yönetebilmesini, kompresörleri en verimli noktalarında uyum içerisinde çalıştırabilmelerini, kompresörler arasında eş yaşlandırma yapabilmeyi, otomasyon ve scada sistemlerine modbus, modbus TCP, profibus, Profinet gibi iletişim profilleri ile bağlanabilmelerini sağlayabiliyoruz. Bünyesinde endüstriyel tabanlı bir bilgisayar bulunduran bu sistem ile müşterilerimize Endüstri 4.0’ a uyumlu bir platform yaratmaktayız.
Son olarak eklemek istediğinizi alabilirmiyiz.
Enerji verimliliği çok önem verdiğimiz bir konu. Smartlink sistemimiz ile enerji verimliliği konusunda önemli bir adım attık. Bunun yanında Ar-ge çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte. Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak teknolojilerimizi ve uzmanlığımızı müşterilerimizle paylaşmaya; hem onlara hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.