Alimoğlu’nun çığlığı yankı bulduTurkuaz Gazetesi

22.10.2024 - 04:35

Alimoğlu’nun çığlığı yankı buldu

Alimoğlu’nun çığlığı yankı buldu
Son Güncelleme :

03 Ekim 2024 - 16:42

Tüm madenciler Alimoğlu gibi tek sesten haykırışa geçtiler.
30 Eylül 2024 tarihli gazetemizde ‘Alimoğlu sektör için patladı’ haberimiz ve gazetemiz yazarı Mehmet Abdioğulları köşe yazısında ‘Alimoğlu patladı’ başlığı ile verilen yazıdan sonra maden platform üyeleri de kamuoyuna bir açıklama yaparak ‘orman yönetmeliği madencilik sektörünü ve ülke ekonomisini yıkıma sürekler’ diyerek Alimoğlu’nun açıklamasına destek olup hükümete seslendiler. Madenciler Platformu’nda yer alan 18 sivil toplum örgütü toplu olarak kamuoyuna açıklama yaptı. Açıklamada 
Orman Yönetmeliği Değişikliği, Madencilik Sektörünü ve Ülke Ekonomisini Yıkıma Sürüklüyor!’ başlığını kullandılar.

 

Maden Platformu tarafından yapılan açıklama şöyle;

24 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesi’ne ilişkin yönetmelik değişiklikleri, Türkiye madencilik sektörünü ve ülke ekonomisini büyük bir krize sürüklemektedir. Dünya genelinde ülkeler madencilik faaliyetlerini güçlendirirken, Türkiye’de zengin yer altı kaynaklarının üretilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılması adeta bir akıl tutulmasıdır.

Yönetmelikte yapılan düzenlemeler, madencilik sektörü için ciddi riskler taşımaktadır. Örneğin; kısıtlı alanlar tanımının genişletilmesi ve madencilik faaliyetlerinin Orman İdaresi’nin keyfi kararlarına bırakılması, izin süreçlerindeki belirsizlikleri artıracak ve sektördeki yatırım güvenini yok edecektir. Ayrıca, orman alanlarında yerleşim yerleri ve sahil şeritlerine getirilen mesafe kısıtlamaları, Maden Kanunu’na aykırıdır ve sektörün faaliyetlerini kısıtlayarak ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecektir. İşletme devam ederken getirilen rehabilitasyon zorunlulukları ise büyük çaplı projelerin sürdürülmesini zorlaştırarak Türkiye’nin yer altı kaynaklarının etkin şekilde kullanımı ve ekonomiye kazandırılması sürecini engelleyecektir. Kaldı ki, Türkiye ormanlarının yalnızca binde 3’ü madencilik için geçici olarak kullanılmaktadır. Buna rağmen getirilen ek kısıtlamalar, sektörü felç edecektir.

Bu yönetmeliğin devreye girmesiyle:

 

  • Yatırımlar duracak: Yeni kısıtlama ve yasaklarla yerli ve yabancı yatırımları azaltacaktır.
  • İstihdam azalacak:Madencilik faaliyetlerinin kısıtlanması yüzbinlerce kişiyi işsiz bırakacaktır.
  • Maden İhracatı gerileyecek:15 milyar dolarlık ihracat hedefi tehlikeye girecek, mevcut 6 milyar dolar seviyesi daha da düşecektir.
  • Cari açık büyüyecek:Üretim ve ihracatın düşmesi ithalatı zorunlu hale getirecek, cari açık artacaktır.
  • Hammaddelere erişim zorlaşacak:Sanayi hammaddelere ulaşmakta zorlanacak, maliyetler artacak, rekabet gücü zayıflayacaktır.
  • Orta Vadeli Program hedefleri gerçekleşmeyecek:Madencilik hedefleri bu düzenlemelerle imkânsız hale gelecektir.
  • 100 ton altın üretim hedefi hayal olacak:Sayın Cumhurbaşkanımızın sektörümüze verdiği yıllık 100 ton altın üretimi hedefi ulaşılamaz hale gelecektir.
  • Küçük işletmeler iflas edecek:Küçük ve orta ölçekli madencilik işletmeler artan maliyetler nedeniyle iflas riskiyle karşılaşacaktır.
  • Enerji arzı tehlikeye girecek:Yerli enerji hammaddeleri üretimi azalacak, dışa bağımlılık artacaktır.
  • Bölgesel kalkınma duracak:Madencilik faaliyetleri duracak ve bu bölgelerdeki kalkınma projeleri sekteye uğrayacaktır.
  • Ülkemiz depremlerde agrega temin edemeyecek:  Deprem kuşağında bulunan ülkemizde yaşanacak büyük bir depremde agrega temini mümkün olamayacak, imar ve inşaat çalışmaları ciddi bicimde sekteye uğrayacaktır.

 

Bilinmesini isteriz ki, bu karar sadece madencilik sektörünü değil, Türkiye’nin kalkınmasını doğrudan hedef almaktadır. Söz konusu düzenlemeyle birlikte madencilerimiz işsiz, sanayimiz hammaddesiz kalacaktır. Bu da diğer sanayi kollarında zincirleme etkiler yaratarak üretimi yavaşlatacak, ülke ekonomisini zayıflatacaktır.

Ülkemizin gelişimine büyük bir darbe vuracak bu düzenlemenin acilen geri çekilmesini talep ediyoruz. Sektör temsilcileri olarak defalarca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’ne ilettiğimiz görüşler dikkate alınmalı, yanlıştan bir an önce geri dönülmelidir. Aksi halde, bu kararların madencilik sektörü ve bağlı sanayiler üzerinde yaratacağı yıkıcı sonuçların sorumluluğu, bu düzenlemeyi hazırlayanların üzerinde olacaktır.

 

Sayın Cumhurbaşkanımıza, bu kritik konuyu yakından incelemesi ve madencilik sektörüne verdiği desteği sürdürmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunuyoruz. Türkiye’nin kalkınması ve geleceği, madencilik sektörünün varlığına bağlıdır. Bu sektör yok edilirse, ülkenin geleceği de karanlığa gömülecektir. Madencilik sektörü olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın bu önemli duruma hassasiyetle yaklaşacağını ve sektörümüze verdiği kıymetli desteği devam ettireceğini ümit ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

MADEN PLATFORMU

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız