Ziyarette AKÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş de hazır bulundu.
Mühendislik eğitimi AKÜ’nün öncelikli alanlarından
Karakaş ziyarette, AKÜ’nün öncelikli alanları arasında yer alan mühendislik eğitiminde madencilik ve doğaltaş alanının önemli bir yeri olduğunu belirtti. Karakaş, AKÜ Maden Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerinde lisans ve lisansüstü, Afyon Meslek Yüksekokulu ve İscehisar Meslek Yüksekokulu bünyelerindeki Mermer ve Doğaltaş Teknolojileri Bölümlerinde ise önlisans düzeyinde alanlarında yetkin öğrenciler yetiştirdiklerini kaydetti. Karakaş, AKÜ bünyesinde hizmet veren Akredite Doğaltaş Analiz Laboratuvarı ile sektörün ihtiyacı olan standart analiz hizmeti sunmalarının ayrıca madencilik sektöründen gelen talepler doğrultusunda ortak sanayi projeleri gerçekleştirdiklerini de dile getirdi.
Maden ve Jeoloji Mühendisliği ile Mermer ve Dogaltaş Teknolojisi bölümü öğrencilerine burs imkanı artacak
İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya ise kurumsal noktada üniversite-sanayi işbirliğini önemsediklerini, özellikle madencilik alanında eğitim veren programları tercih edecek öğrencilere yönelik hali hazırda verilen burs sayısının artırılmasını planladıklarını belirtti. Çetinkaya, yeşil çevreci ve sürdürülebilir madenciliğin nasıl yapıldığını ve bunların kayda değer sonuçlarını medyada göstermenin gayreti içinde olduklarını belirterek, çevrecilerce madenciliğe karşı oluşturulmaya çalışılan yanlış bilgilere dayalı çevre hassasiyetine karşı akademinin tarafsız ve gerçek bilgilerinin medyada daha fazla paylaşılarak kamuoyunun bilgilendirilmesinde sektör temsilcilerine yardımcı olunmasını beklediklerini anlattı.
“Mermer ve Doğaltaş Çalıştayı”na davet
Ziyaret kapsamında AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, İMİB Başkanı Rüstem Çetinkaya’ya 14-16 Ekim 2022 tarihlerinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından AKÜ ev sahipliğinde Afyonkarahisar’da düzenlenecek olan “Mermer ve Doğaltaş Çalıştayı” hakkında bilgiler verdi. Büyüksağiş, çalıştay temasının “Türkiye’de Mermer ve Doğal Taş Madenciliğinin Geleceği, Katma Değeri-Verimliliği ve Çevre” olduğunu, geçmişte yapılan benzer toplantılardan farklı olarak bu çalıştayda Türkiye mermer ve doğaltaş sektörünün gelecek projeksiyonun yapılarak ve pozitif gelecek vizyonu oluşturulmasında bir beyin fırtınası yapılması için platform oluşturmayı hedeflediklerini aktardı.
Görüşmede üniversite-sanayi işbirliklerinin artırılarak sürdürülmesi adına tarafların daha fazla bir araya gelmeleri hususunda mutabık kalındı.
Yıllardır hayal ettiğimiz üniversite sanayi işbirliği hayat buluyor. Emeği geçenlere teşekkür eder başarılar dileriz.