Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Maden Mühendisliği Bölümü 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü Kutladı. Maden Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerinin bir araya geldiği tören hayatını kaybeden tüm madencilere saygı duruşu ile başladı.
Törenin açılış konuşmasını yapan AKÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İ. Sedat Büyüksağiş, Madenciler Gününün tarihinden ve günün anlam ve öneminden bahsetti. Büyüksağiş, geleneksel olarak pandemi sürecinde de aksatmadan yapılan kutlamada, Maden Mühendisliği Bölümünün ilk kuruluşundan günümüze gelişen süreç, maden mühendisliğinin kapsamı ve iş olanakları, mevcut ve gelecekteki olası maden mühendisliğinin erişeceği noktalar hakkında detaylı bilgiler verdi. Çevredeki diğer maden mühendisliği bölümleri ile kıyaslandığında oldukça donanımlı ve gelişmiş laboratuvar alt yapısına sahip olduklarını ve alanlarında uzman 10 öğretim üyesi kadrosuyla oldukça güçlü olduklarını, doğaltaş sektöründe özellikle aranan mezunlar verdiklerini ifade eden Büyüksağiş, bu nedenle öğrencilerin çok doğru bir seçim yaptıklarını ifade etti.
Büyüksağiş konuşmasında, dünyadaki emsal bölümlerle paralel eğitim programı uyguladıklarını, verilen diplomanın uluslararası geçerliliği olduğunu, geleceğin mühendisliği olacak uzay ve okyanus madenciliği ile akıllı maden sistemlerine ilişkin dersleri de verdiklerinden bahsetti.
Etkinliğe çevrim içi olarak katılan Karamehmet Mermer’de Maden Departmanı Sorumlusu Maden Yüksek Mühendisi Keziban Ürün, programda mezuniyet sonrası edindiği tecrübelerinden bahsederek, eğitim sürecinde aldığı derslerin meslek hayatı boyunca nasıl yardımcı olup yol gösterdiğini, yeni iş başvurusu yapacak mühendis adaylarının dikkat etmeleri gereken hususları özetleyerek, işlerine bağlılık ve öz veri ile çalışarak saygın ve yetkin birer mühendis olabileceklerini vurguladı.
Ürün’den sonra bir açıklama yapan, Maden Yüksek Mühendisi Ömer Zontur ise kendisinin de lisans ve yüksek lisans eğitimini AKÜ Maden Mühendisliği Bölümünde tamamladığını, halen aynı bölümde doktora eğitimine devam ettiğini, İş Sağlığı ve Güvenliği alanında uzman olarak danışmanlık ofisinde görev aldığını söyledi. Eğitim hayatı boyunca aldıkları bilgilerin çalışma alanında yol gösterici olmakla birlikte, stajlarda edindikleri tecrübelerle kendisini geliştirdiğini belirtirken, kolay iş bulabildiğinin altını çizdi.
Öğrencilerin staj dönemlerini çok iyi değerlendirmelerini tavsiye eden Zontur, öğrencilerin sadece lisans düzeyinde aldığı eğitimle yetinmemelerini, sürekli kendilerini geliştirip güncellemelerini, yüksek lisans ve doktora gibi uzmanlık eğitimlerini de alarak madencilik sektöründe kolay iş bulabileceklerini ve saygınlık kazanırken, buna bağlı gelirlerinin artacağını vurguladı.
Çevrim içi olarak katılan maden mühendisi mezunlar da söz aldı. Uzaktan bağlantı ile programa çevrim içi katılan mezun mühendisler, kendi tecrübelerinden ve meslek adayı öğrencilerin hangi hususlara dikkat etmeleri gerektiğini anlatarak yaşamlarından bahsettiler.
Tören sonunda kokteyle de bir araya gelen katılımcılar sohbete devam ederek hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.