Gerek cumhurbaşkanlığı nezdinde, gerekse bakanlıklar nezdinde sağlıklı ilişkiler kurarak yol haritamızı belirlemeye çalışan İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) yönetim kurul üyeleri zaman zaman engellemeler ile karşılaşsa da profesyonel yöneticilerden oluşan İMİB yönetimi, engellemelere takılı kalmak yerine çözüm üretmeyi tercih ediyor.
Marmara adasında yaşanan sıkıntıda, doğal taş sektörünün acısını ilk paylaşan lobiler arasında başı çeken İMİB yönetimi, Dünyadaki pazar payının daralmasına alternatif projelere imza atarken sektörü sıkıntıya sokabilecek yeni yasa ve yönetmelikleri de takip etmeyi ihmal etmiyor.
Bunun için hiç bir feda kârlılıktan kaçınmayan İMİB yönetimini, hukuk birimi oluşturarak bir farkındalık yaratırken, başarıyı paylaşmayı sorunları ortak platformlarda çözmeyi deniyor…
İhracatçı birliklerinin bir araya gelerek kurduğu maden sektör kurulunda İMİB başarılı işlere imza at
İhracatçı birliklerini bir araya getirerek yeni bir kan yeni bir yaklaşım sergileyen İMİB yönetimi, başlatmış olduğu Turquality projesi ile yüksek katma değerli pazarları hedef alarak, ürünlerimizin gerçek değerini bulabilmesi içinde markalaşma çalışmalarını ihmal etmedi.
Bunun ilk adımı olarak Singapur da düzenlenen mimarlar festivalinde Turquality markasını işleyen ekip, bu organizasyonun güçlenerek devam edeceğine emin olduklarını ve çok verimli geçtiğini ifadelendirdi.
İMİB SEKTÖRÜN MÜCADELESİNİ HUKUK MECRALARINA TAŞIDI.
Yasa ve yönetmeliklerin sık sık değişikliğe uğraması artık madenciyi canından bezdirirken, çıkan yönetmelik ve yasaların uygulanması dâhilinde sektörün büyük bir kayba uğradığını gören İMİB yönetimi bu konuda da elini değil gövdesini taşın altına koyarak, çıkan yasa ve yönetmeliğin aykırılığını mahkemeye taşıyan ilk sivil toplum örgütü oldu. İMİB bu yaklaşımı diğer sivil toplum örgütlerine de cesaret verdi. Madenciler bu sayede ilk defa bir hak arayışında ısrarcı ve dik duruşunu İMİB sayesinde yapmış oldu.
Hatırlayacak olursak İMİB mahkeme açtığını şöyle bir açıklamayla duyurmuştu.
“24 Eylül 2024 tarihli ve 32672 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik’in madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde kısıtlayan düzenlemelerine karşı İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) tarafından 18.10.2024 tarihinde Danıştay nezdinde ilgili yönetmelik hükümlerinin iptali talepli dava açılmıştır.”
Elbette ki hem mahkemelik olup hem de iyi ilişkileri korumak kolay değildi, çünkü yönetimdeki arkadaşların her birinin kendi iş sahaları vardı ve bu mahkeme olayı bu insanların ilişkilerini ve işlerini pek ala bozabilirdi.
Ama yönetimdeki hiçbir arkadaş, bireysel menfaati düşünmeden elini taşın altına koydular ve hak arayışını başlattılar. Dedim ya tarihinde bir ilk başlamıştı, madencinin yasal haklarını koruyan bir kurum vardı. Ve bu kurumda görev alan her bir iş insanı, sektör için bedel ödemeyi göze alanlardan oluşuyordu.
Elbette ki bu gergin atmosferi dağıtacak sağlıklı ilişkiler ve projelerde devam ediyordu. Bakanlık ziyaretlerinde bunu dile getiren Eyüp Batal ve yönetim kurul üyeleri ORTAK ÇALIŞMA GURUBU Oluşturulmasını önerdiler, bakanlıklar ve bürokrasi bu öneriye olumlu yaklaşınca böyle bir çalışma gurubu oluşturuldu ve ilk toplantı gerçekleşti.
Yapılan toplantıya Tarım ve orman Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşti.
İstanbul Maden İhracatçı Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ilk Çalışma grubu toplantısına Tarım ve Orman Bakan yardımcımız Sayın Abdulkadir Polat başkanlık etti. Toplantıya Orman Genel Müdürü Sayın Bekir Karacabey, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Kenan Akduman, İzin İrtifak Daire Başkanı Sayın Ahmet Köle ve İMİB Yönetim Kurulu olarak katılındı.
Sektöre nefes olacak hamle bu toplantıda masaya yatırıldı. Neydi bu konular isterseniz tek tek bakalım.
Öncelikli olarak Ortak Çalışma grubunun kurulması konusunda mutabakata varıldı.
İlk gündem maddesi olarak,
1-Alan kısıtlamasının kaldırılması, Çed alanı kadar İzine müsaade edilmesi önerisi gündeme taşındı, bakanlık yetkilileri bu öneriye olumlu baktılar.
İkinci gündem maddesi ise
2-Çalışılmayan maden sahasında, çalışılmayan yıllar için yıllar için Orman izin bedeli alınmaması(ya da belirli bir bedel düşük bir sembolik derecede bir mebla alınması) konusuna ılımlı ve makul olarak yaklaştılar.
Üçüncü gündem maddesi ise
3-Ticari amaç gütmeyen sahalarda Orman taşımı sonrasındaki verilen hapis kararının kaldırılması konusunda öneriler masaya yatırıldı. Muhtemelen bu konuda makul bir yaklaşım sergilenecek.
Son ve dördüncü konu ise
4-Zeytin yasasında 4. ve 5. Gruba getirilen muafiyetin, 2B(Doğal Taş) grubunun da dâhil edilmesi talep edilmiş.
Tüm bu önemli mevzuatın ilgili bakanlık ve genel müdürlük nezdinde değerlendirilmesi, dillendirilmesi bile bence çok önemli ve hayati derecede önemli bir konuydu. (Yukarıdaki gündem maddeleri toplantıda görüşülmüştür ve inşallah en yakın zamanda sonuçlanacaktır.)
Bu anlamda örnek çalışmalara imza atan İMİB başkanı Sayın Eyüp Batal başta olmak üzere Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Çekiç’ e, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Yüce’ ye, yönetim kurul üyesi ve muhasip üye Sayın Vedat Öksüz’ e, Yönetim Kurul üyesi Sayın Funda Bekşioğlu’na, yönetim Kurul üyesi Gökhan Murathan’a, Yönetim Kurul Üyesi Kasım Alpaslan Tunç’a yönetim kurul üyesi sayın Mustafa Kalfa’ya yönetim kurul üyesi sayın Mustafa Selçuk Çevik’e yönetim kurul üyesi Nejat Kordel’e Sektörün sesine kulak vererek katkıda bulunmak üzere zaman ayıran ve bu işin önünü açan TARIM VE ORMAN BAKANI SAYIN İBRAHİM YUMAKLI‘ya, Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Sayın Abdulkadir Polat’a Orman Genel Müdürü sayın Bekir Karacabey, Genel Müdür Yardımcısı Sayın Kenan Akduman, İzin İrtifak Daire Başkanı sayın Ahmet Köle’ye sektörümüz adına teşekkürü bir borç bilirim.
Galiba sektörümüzün üzerinde kara bulutlar dolaşırken sektörümüze bir nefes olsun diyerek mücadele eden bu arkadaşlarımıza verecekleri müjdeler sonrasında bir kez daha teşekkür etmekten büyük keyif alacağım muhakkaktır.
İnanın yukardaki dört maddeden biri dahi başarılırsa çarşaf çarşaf ilan yayınlayıp, tüm bakanlıklara göndereceğim.
Sektörümüz adına bunca kötü haberden sonra sadece şu ortak çalışma gurubunun kurulması bile inanın fevkalade güzel bir olay.
Ne dersiniz bizim çocuklar bu işi başaracaklar galiba. Hadi bir gayret verelim hadi bir teşekkür edelim, hadi bir de takdir edelimde her sayımızda bir müjde verelim,
Bu bilgileri bizim için kaleme alarak bizle paylaşan abimize ise şahsen teşekkür edeceğim.
Hoşça kalın dostça kalın.