Doğal taş sektöründe çok iyi günler yaşamadığımızı hepimiz biliyoruz, dövizin durumu, konteyner sorunları vs. vs. gibi pek çok konuya yeni sorunlar eklendi. Madencilik yasasına ilave edilmek istenen her yeni genelge yeni sorunlar yaratıyor.
MADENCİLİK YAPMAYIN YAPTIRMAYACAĞIZ DEMEK Mİ? İSTİYORLAR ANLAMADIK GİTTİ.
Daha önceki köşelerimde bu genelge ve dayatmaların sektörü olumsuz etkileyeceğini belirtmiştim. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki bürokratlar olsun, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bürokratları olsun, MAPEG ’deki bürokratlar olsun sektördeki sivil toplum örgütlerinin feryatlarına kulak asmadılar ve sektöre üç maymunu oynadılar.
ADETA ARKADAN GOL ATTILAR
Sektör bileşenleri İtalya’da mermer fuarındayken alelacele yürütmeye konulan genelgelere, ilk itirazı (İMİB) İstanbul Maden İhracatçı Birlikleri yaptı. İMİB’in bu dik duruşu diğer sivil toplum örgütlerini de tetikledi, şimdi 9 veya 10 sivil toplum örgütü hukuk nezdinde hak arayışına devam ediyor.
HAVA BUZ GİBİ AMA SEKTÖR YANIYOR
Diyerek başlık atarken boşuna demiyoruz bunu. Mermer ocak ruhsatlarının MAPEG verilerine göre her geçen gün azaldığını görmek için âlim olmaya gerek yok, üstelik mermer ocakları öyle böyle kapanmıyor. Ocağı kapatanlar su tanklarını dahi satışa sunuyorlar, tabirde hata yapmayayım ama alın atınızı tımarınızı ben bu işi yapmayacağım diyorlar. İşte sektör böyle yanıyor, işte sektör böyle yok oluyor.
İMİB SAHADA SEKTÖRLE YAN YANA
İstanbul Maden İhracatçı Birliklerinin yönetim kurul toplantısı ve sektörle buluşması, İMİB sahaya indi diyerek yorumlandı. Yönetim kurul toplantısını Reisoğlu Konağı’nda gerçekleştiren Eyüp Batal ve yönetim kurul üyeleri, Afyonkarahisar Ticaret ve sanayi Odasında sektör bileşenleri ve sektör temsilcileriyle toplantı yaptı.
TOPLANTI ÇOK VERİMLİYDİ.
Açılış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser Afyonkarahisar’daki Mermer işletmeleri ve mermer sektörünün gücü hakkında bilgi vererek konuklara hoş geldin dedi.
İMİB başkanı Eyüp Batal tarafından yapılan açılış konuşmasında ise İMİB yönetim kurulu tarafından oluşturulan komisyonlar ve projelerin takibi noktasında çalışmalara aktaran Eyüp Batal ve ekibi, İMİB bünyesinde kurulan hukuk danışmanlığından tüm sektörün faydalanabileceğini sözlerine ekledi.
Eyüp Batal konuşmasının özünde şunları söyledi.
‘Sektör sahipsiz değildir, her türlü platformda her türlü koşulda, iletişim kanallarımız açıktır. Öncelikli olarak karşılıklı fikir alışverişleri ile sorunları mahallinde çözmeye çalışıyoruz, ama bürokrasi ve yetkililerden çözüm bulamaz isek, çözümsüzde olmadığımızı biliyoruz. Orman bakanlığının 16. Maddesini İlk biz mahkemeye verdik, gerekirse sektör için yine hak ve hukuk arayışımız devam edecektir. Bunun için hukuk komisyonu kurduk. Sorunları belli bir plan dahilinde birebir takip edeceğiz, sorunu olan iş insanlarımız İMİB hukuk komisyonumuzla temasa geçebilirler ve çözümü birlikte arayabiliriz.’ Dedi.
Karşılıklı görüş alışverişi yapılırken TÜMMER yönetim kurul üyesi ve İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Sayın Muharrem Çakmak ‘Biz İstanbul’da yönetim kurul toplantısı yapacağız, TÜMMER ve İMİB olarak bir araya gelelim, birlikte mücadele edelim’ diyerek bir çağrıda bulundu.
İstanbul Maden İhracatçı Birliği tarafından yapılan bu toplantı verimli geçerken, yapılan projelere ve çalışmalar sektörün takdiri kazandı. Bazı sektör temsilcileri İMİB sayesinde içimiz ısındı diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler.
TÜMMER Yönetim kurul üyesi ve İscehisar mermerciler derneği Başkanı Muharrem Çakmak’ın bu önerisine İMİB yönetim kurulu olumlu cevap vererek İstanbul’da her iki sivil toplum örgütünün bir araya gelmesi kararlaştırılarak toplantı sonlandırıldı.
İş insanlarından, Naci Mermer, Muharrem Çakmak, İbrahim Altınpınar, Kadir Sayın, Umut Temizer’de söz alarak toplantıya katkıda bulundular.
HAYIRSEVER İŞ İNSANLARINDAN ŞUAYP DEMİREL DURMAK BİLMİYOR.
Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi hızla gelişirken, sosyal yardım ve hizmetleriyle göz dolduran İş insanı Sayın Şuayp DEMİREL tarafından AFSÜ kampüs alanına Selma Demirel adına yaptırılan camii törenle ibadete açıldı.
Elbette ki herkes hayır hasenat yaptırıyor, hepsini sayfalarımıza taşımıyoruz ama burada bir incelik ve zekâ vardı.
Şuayp Bey veya çocukları anneleri vefat edince değil, yaşarken kıymet vermeleri çok anlamlı ve manidardı.
Öyle ya böyle büyük bir aileyi ayakta tutan bu hanım efendiye ne kadar değer verilse azdır. Teşekkürler Demirel ailesi, Allah hayırlarınızı kabul etsin.
Bu tip hayırların elbette gazete sayfalarında yer alması dinimizce çok uygun olmasa da, Şuayp Demirel tarafından eşi adına yaptırılan bu camide mermer işçiliği de öne çıkarılmış buradaki kıymet ve değer asıl Selma Hanımaydı. Selma Hanım yaşarken isminin bu şekilde yaşatılması bence verilebilecek en güzel hediyeydi.
Gerçekten de insanlar yaşarken kıymet görmeli, öldükten sonra hatırlamak ayrı bir meziyet ama yaşarken kıymet vermek bambaşka bir yetenek.
AFYONKARAHİSAR BELEDİYE BAŞKANI BURCU KÖKSALDAN İMİB YÖNETİMİNE VE SEKTÖRE TAM DESTEK.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’a İMİB heyetinden ziyaret
İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ve İMİB Yönetim kurul üyeleri, maden sektör toplantı sonrasında Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ı makamında ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundular.
İMİB Başkanı Eyüp Batal “İMİB yönetim kurulu olarak Afyonkarahisar’da yaptıkları toplantı ve projeler hakkında başkan Burcu Köksal’ı bilgilendirirken sektör adına her türlü iş birliğine hazır olduklarını ivedilendirdiler.
Başkan Burcu Köksal ise ilimizde mermerciliğin lokomotif sektör olduğunu ve bunun bilinciyle hareket ettiklerini bu ziyaretten de çok memnun kaldıklarını iş birliğinin devam etmesi gerektiğini ifadelendirdi.
Evet, bu ayki köşemizi kibar satırlarla tamamladık, ama toplantı verimli geçtiği kadar birçok önemli konuda gündeme taşındı, ben bu konulara girmedim girmiyorum, yarayı kaşımak bize yakışmayacak.
Fakat köşemi Eyüp Batal başkanın sözleriyle tamamlamak istiyorum.
Bakın Batal başkan ne dedi, ‘Bizim için sorun yaratanlar değil çözüm önemlidir, Biz çözüme ve sonuca odaklanalım.’
ADADA İŞLER KARIŞIK.
Rabbim Marmara adasında can veren kardeşlerimizin ailelerine sabırlar nasip etsin, ekmeğini alın teri ile taştan kazanan bu kardeşlerimizin makamlarını cennet etsin. İş insanlarımıza bu cendereden çıkmayı nasip etsin.
Paragrafa bakıp imamlığa soyunduğumu sanmayın, düştüğümüz durum bu işimiz Allaha kaldı, şimdi çevreciler maden karşıtı medya organları, bürokrasi ve siyaseten nemalananların hepsi üzerimize çullanacak.
Allah aşkına biraz dikkat etmek bu kadar mı zor, ocaklara imza atan maden mühendisleri hiç mi uyarmıyor, uyarıyor yapılmıyorsa atmayın imzayı kardeşim. Bakın sonra tüm sektöre bedel ödetiyorlar.
Tek başımıza dayak yemiyoruz, ya giden canlar ne olacak gerimi gelecek. Artık bu ada mevzuatını yayınlamama kararı aldım. MARMİAD Başkanı Halil Kan başkanımı da arayıp, sosyal medyalara lütfen malzeme verdirtmeyelim diyerek fikir istişaresinde bulunduk. İnşallah bu son olur ve gereken dersi almış oluruz. Rabim bizlere böyle acılar yaşatmasın diyorum.
Evet, bizde Eyüp Batal başkanın dediği gibi gazete olarak sonuca ve çözüme odaklandık, şimdilik hoşça kalın dostça kalın.