6 milyar dolar maden ihracatıTurkuaz Gazetesi

22.01.2025 - 07:51

6 milyar dolar maden ihracatı

Türkiye Maden Zirvesi’ne katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Bu yılın ilk 11 ayında 5,5 milyar dolara ulaşan maden ihracatımızın yılsonunda 6 milyar doları aşacağına inanıyorum” dedi

6 milyar dolar maden ihracatı
Son Güncelleme :

07 Aralık 2024 - 12:27

Türkiye Maden Zirvesi, ‘Güçlü Madencilik, Güçlü Türkiye’ temasıyla, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayelerinde ve Maden Platformu’nun katkılarıyla, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlendi. Sürdürülebilir kalkınma vizyonu, iş sağlığı ve güvenliği, çevre ve ileri teknoloji uygulamaları gibi birçok stratejik başlığın sektör profesyonelleri tarafından ele alındığı zirvede ‘Sorumlu Madencilik Ödülleri’ sahiplerini buldu.

150 bin istihdam

Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Ülkemiz, maden zenginliği ve maden çeşitliliği açısından çok önemli bir konumda. Dünyadaki 90 civarındaki madenin 70’i ülkemizde bulunuyor. Üretilen madenlerin çeşitliliği açısından Türkiye olarak dünyada 7’nci sırada yer alıyoruz” dedi. Bayraktar, şöyle devam etti:

“2023 yılı itibarıyla sektörümüzün toplam ekonomik büyüklüğü 270 milyar liraya ulaşarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1’ini oluşturmuş. Doğrudan 150 bin kişiye istihdam sağlamıştır. Yine geçen yıl madencilik sektörümüz, 5 milyar 748 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülkemizin ekonomisine önemli katkıda bulunmuştur. Bu yılın ilk 11 ayında 5,5 milyar dolara ulaşan maden ihracatımızın yıl sonunda 6 milyar doları aşacağına inanıyorum.”

Nijer’de 2025 yılında üretime geçileceğini belirten Bakan Bayraktar, “Nijer’de arama çalışmaları yaptığımız altın sahalarından birinde MTA IC ile 2025 yılında ilk üretime başlamayı planlıyoruz. Dünyadaki rezervin yüzde 73’üne sahip olduğumuz bor madeninde yüzde 60’ın üzerinde küresel pazar payıyla liderliğimizi sürdürüyoruz. Bu çerçevede, 2024 yılında 2,5 milyon ton bor ürünleri satışı karşılığında, yüzde 97’si ihracat olmak üzere 1,3 milyar dolar satış gerçekleştirerek bir rekor kıracağız” diye konuştu.

Türkiye’nin nadir elementler konusunda potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

NTE rezervi

“Çelik üretimi ve neodiyum mıknatıs başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ve yine Balıkesir Bandırma’da yapımına başladığımız yılda 800 ton kapasiteli Ferrobor Üretim Tesisi’ni de önümüzdeki günlerde açacağız. Nadir Toprak Elementleri(NTE) enerjiyi, sanayiyi, üretimi dolayısıyla ekonomiyi geliştirecek en stratejik alanlardan biri. Ülkemiz, NTE alanında çok büyük bir potansiyele sahip. Hepinizin malumu Eskişehir Beylikova’da 690 milyon tonluk dünyanın tek sahada en büyük ikinci NTE rezervini keşfettik.

Rezervin bulunduğu alanda Florit, Barit ve Nadir Toprak Elementleri İşletme Tesisi, pilot tesis olarak faaliyete başladı. Bu alana yapacağımız yatırımlarla birlikte ülkemizi dünyada nadir toprak elementleri üretebilen 5 ülkeden biri haline getireceğiz.”

Bakan Bayraktar, “Hali hazırda ülkemizde toplam 14 bin 817 maden ruhsatı yürürlükte. Bu ruhsatların 10 bin 5’i işletme, 4 bin 812’si ise arama ruhsatı. İşletme ruhsatları içinde, 7 bin 671 adet ruhsat ise işletme iznine sahiptir. Yürürlükteki toplam maden ruhsatından 438’i 117 yabancı sermayeli şirketlere ait” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Bu sayfanın içeriğini kopyalayamazsınız