Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Maden Kurtarma Yarışması, 17-20 Eylül 2024 tarihleri arasında Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) ev sahipliğinde Kütahya’daki Garp Linyitleri İşletmesi Müdürlüğünde düzenlenecek. Yarışma boyunca Türkiye’nin önde gelen madencilik şirketlerinin arama-kurtarma ekipleri, en zorlu senaryolarda yetkinliklerini sergileyerek maden kazaları ve doğal afetlere karşı hazırlıklı olduklarını gösterecekler. Etkinlikle, maden arama-kurtarma ekipleri arasındaki dayanışma ve iş birliğinin güçlendirilmesi de hedefleniyor.
Maden Kurtarma Yarışması, altı ana modülden oluşacak: Yeraltı Arama Kurtarma (Göçük), Takım Yetkinliği, Yerüstü Yangın, Yerüstü Arama Kurtarma (Deprem), Araç Kazasına Müdahale, Kimyasal Sızıntıya Müdahale (Hazmat).
Yarışmada yer alacak madencilik şirketleri arasında; Acacia, Çayeli Bakır, DEFAŞ, Esan Eczacıbaşı, Eti Krom, Gübretaş Maden, KİAŞ, Koza Altın, Lidya, Öksüt, Polyak Eynez, TÜMAD, TÜPRAG, TKİ ve TTK bulunuyor. Ayrıca Dimin Madencilik, Gümüştaş ve Zenit Madencilik gözlemci olarak etkinlikte yer alacak.
“Madencilik sektöründe dayanışma ruhunu pekiştiriyoruz”
Etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMD Başkanı Mehmet Yılmaz, “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Maden Kurtarma Yarışması, madencilik sektöründe arama-kurtarma bilincini artırmak ve ekiplerimiz arasındaki dayanışma ruhunu pekiştirmek açısından kritik öneme sahip. Güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak için her türlü önlemi alıyoruz. Ancak en olumsuz durumlara karşı hazır olmak zorundayız. Maden kurtarma ekiplerimiz, güvenlik zincirimizin en son ve en önemli halkası. Bu yarışmalar da, ekiplerimizin zorlu durumlara hızlı ve etkin müdahale yeteneklerini geliştirmeleri açısından büyük önem taşıyor. Bu iş birliği kültürü, sadece iş güvenliğini artırmakla kalmıyor, olası afet durumlarında daha etkin müdahalelerde bulunmamıza da olanak sağlıyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde madencilerimizin gösterdiği insanüstü performans, sergiledikleri organize çalışma ve kurtardıkları yüzlerce can bu alanda kat ettiğimiz mesafeyi gösteriyor.” dedi.
“Yarışmayı bir iyilik hareketi olarak görüyoruz”
TKİ Genel Müdürü Abdullah Çiftçi ise, “Bu gibi çalışmaları sadece bir tatbikat ya da yarışma olarak değil, ülkemizde ya da uluslararası boyutta yaşanması muhtemel bir afet durumunda milyonlarca insanın hayatına dokunacak olan bir iyilik hareketi olarak da görüyoruz. Maden Kurtarma Yarışması; ekiplerimizin koordineli ve organize olmasını sağlayan, aralarındaki bilgi akışını ve tecrübelerini paylaşma olanağı sağlayan çok kıymetli bir yarışma. Bu anlamda, Türkiye Madenciler Derneği tarafından organize edilen Maden Kurtarma Yarışmasını son derece ciddiye alıyoruz.” şeklinde konuştu.